Дачић: Очекујемо да Јоаникије буде пуштен у најкраћем року

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија очекује да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и свештеници СПЦ буду пуштени у најкраћем временском периоду.
dacic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

"Ово говорим без икакве жеље да се мешамо у унутрашње ствари Црне Горе већ искључиво у најбољем интересу и Црне Горе и Србије, односно братског црногорског и српског народа, као и у интересу регионалне стабилности и сарадње", поручио је Дачић на ванредном видео састанку премијера држава чланица Централно-европске иницијативе, међу којима је и Црна Гора.

Он је рекао да Србија с великом забринутошћу прати ситуацију у Црној Гори поводом хапшења владике и свештенства Српске православне цркве.

"Апелујемо на мирно и прибрано поступање и решавање свих проблема дијалогом са Српском православном црквом и српским народом у Црној Гори", рекао је Дачић, а преноси министарство у саопштењу.

Он је у свом говору током састанка рекао да не може да се не осврне на озбиљност ситуације у Црној Гори.

Чланице ЦЕИ су, поред Србије и Црне Горе, и Албанија, Белорусија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Чешка, Италија, Мађарска, Македонија, Молдавија, Пољска , Румунија, Словачка, Словенија и Украјина.

Владика Јоаникије и свештеници ухапшени су у току ноћи на Светог Василија Острошког због одржавања литије и кршења мера уведених због корона вируса, а потом им је одређен притвор до 72, који истиче сат иза поноћи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести