Дачић: Односи са САД међу приоритетима државне политике

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија и Сједињене Државе нису дозволиле да година, коју је “појела корона, поједе и међусобне односе две земље”.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је на конференцији "Годину дана касније: Српско-амерички односи у време короне", рекао да су две земље имале непрекидну и веома живу дипломатију, која је, каже, кулминирала сусретом председника Србије Александра Вучића и тадашњег председника Доналда Трампа у Белој кући.

“Промена администрације и долазак председника Бајдена, за Србију само значи наставак сталног и партнерског рада на проналажењу компромиса за питање Косова и Метохије, као апсолутно најважнијег државног и националног приоритета Републике Србије”, рекао је Дачић.

Он је додао да Србија у председнику Бајдену и његовим сарадницима има искрене партнере, и њихову добру енергију да и питање Косова и Метохије, али и друга важна питања од обостраног интереса две земље, решавају кроз сталну комуникацију и добру веру.

Дачић је казао да су односи Србије и САД један од највиших приоритета државне политике Србије.

Оценио је да су односи бил партнерски, солидарни, а у најтежим тренуцима и братски.

“То не смемо да заборавимо”, поручио је Дачић.

Истиче да је поносан што је као министар спољних послова омогућио великом броју страних држављана да се из Србије врате кући, а међу њима је, каже, било и 250 Американаца.

“Негде у исто време, Србија је од Сједињених Држава добила контингент медицинске опреме, у том тренутку животно важне за наше грађане”, указао је Дачић.

Према његовим речима, Србија с нестрпљењем очекује потпуну нормализацију глобалних прилика у вези са пандемијом и на томе ради максималним напором и има одличне резултате иза себе.

“Радује нас и то што је и Америка у самом светском врху по броју вакцинисаних и што смо заједно у кругу земаља које ће међу првима моћи да се похвале да су епидемију оставили иза себе”, подвукао је Дачић.

Сигуран је, каже, да ће и Србија и Америка знати да очувају једну константу, а то је заједнички напор да наставе да раде на напретку односа у свим областима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести