Дачић: Отворили сте Пандорину кутију, а сада се лицемери

БЕОГРАД:  Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је данас да треба да буде срамота оне који данас говоре да нема више промене граница, јер су они ти који су срушили нашу границу и тиме отворили Пандорину кутију.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Нагласио је да је оно што је предложио председник Србије Александар Вучић, говорећи о разграничењу само жеља да се дође до компромиса.

„Они су нашу границу срушили и сада се сетили да ''нема промена граница''. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемери једни?“, нагласио је Дачић на конференцији за штампу са директорком Департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом.

Казао је да то важи и за Македонију, која се сада, када су њима закуцали на врата, сетила да нема промена граница.

„О којој граници причате, о граници Косова и Србије, а ко је верификовао ту границу? Они који су помогли да Косово постане независно сада говоре о томе да нема промене граница“, критиковао је он.

Казао је да су се сада сви сетили како нема промене граница по етничком принципу, иронично упитавши да није можда ОВК била мултиетничка организација која се борила за мултинационлно Косово.

„Ко мисли да смо, када покажемо жељу за компромисом, слаби - поручујем: немојте да се играте живцима и мишићима Србије“, поручио је Дачић.

Када је реч о ономе што је предлагао раније и предлогу председника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да је он одувек говорио о разграничењу, то јест потреби да се изврши разграничење на српски и албански део Косова.

Thumbnail

„То је моје лично мишљење Не могу да комнетаришем шта председник под тим подразумева и које су опције актуелне. Немојмо да говоримо као да је то питање на столу и све решено. То је одраз жеље да се дође до компромиса“, нагласио је он.

Рекао је да постоји много идеја како може да изгледа решење, али да је принципијелна намера приштинског руководства да доведе до тога да Прешево и Бујановац припадну Косову.

„То је за њих решење. Немојмо да изигравамо будале у дијалогу. Највећи проблем за долазак до компромиса су Албанци са Косова и они који их подржавају“, нагласио је он.

Дачић је нагласио да ће Београд наставити борбу за територијални суверенитет и интегритет, а да је оно што је рекао председник покушај да се дође до компромисног решења.

Подсетио је да је председник сам рекао да су мале шансе да се дође до договора.

Што се односа са Русијом тиче каже да Београд жели да гради искрене и партнерске односе, те да у том смислу редовно упознаје пријатеље у Москви са својим ставовима.

Подсетио је да је став Москве да подржи све што је у српском интересу, те додао да Србија засигурно неће изненадити Москву.

Дачић је подвукао да нема решења без Руске Федерације, Кине, али и САД.

„Велику Британију не могу да спомињем више јер њу не занима који је српски став. То ћемо имати у виду када њима буде требало нешто“, нагласио је он.

Дачић је казао да је просто невероватно да су Британци назвали председника Вучића и од њега затражили да Србија подржи њиховог представника у међународној судској установи, иако их не занимају наши ставови и скидају расправу о Косову и Метохији са агенде Савета безбедности УН.

Он је подсетио да нема земље која се више залаже за српске интересе од Русије и додао да не верује да може да дође до било каквог решења ако о томе нису упознати наши стратешки партнери у Москви.

Захарова: Русија доследна, Москва ће поштовати одлуку Србије

БЕОГРАД:  Русија је доследна, а Москва ће поштовати одлуку Србије по питању Косова и Метохије, поручила је у Београду директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства спољних послова Русије

.Како је рекла, став Русије по питању Косова је доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства.“Ми не одступамо од тог доследног става”, рекла је Захарова на заједничкој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

Thumbnail

На питање какав је став Русије по питању разграничења, Захарова је најпре узвратила контрапитањем:"Ви нећете имати проблема са тим?"

Затим је додала да ће се Русија понашати са поштовањем према одлуци српског народа.Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни, рекла је Захарова и додала да је то важан квалитет нарочито у савременом свету када се обесцењују међународни споразуми и постају “парче папира”.

Доследност је везана и за питање Косова, рекла је она и додала да се њихов приступ заснива на поштовању међуанродног права, суверенитета Србије и то, додаје, знају и у Београду.Она је додала да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије.

Захарова је поновила да штав Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и резолуцију 1244.

Она каже да Русија неће прихватити три ствари - а то су да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случан у Европи и да се “изврћу историјска сећања”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести