Дачић: Питање победника је питање од милион долара

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је вечерас да би за Србију било боље да се после данашњих председничких избора у САД настави политика какву је водио актуелни председник Доналд Трамп.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је за телевизију Курир рекао да ко год победи на председничким изборима треба да му се честита и да није на нама да се мешамо у унутрашње ствари других земаља, јер то могу само велике силе.

Како је рекао, важно је да избори протекну у мирној атмосфери јер немири у САД могу да се прелију на цео свет.

Према Дачићевим речима, политика Трампове администрације другачија је у односу на администрацију демократа који питање Косова сматрају завршеним питањем, због чега Албанци имају велика очекивања и надају се Бајденовој победи.

"САД није земља која лако мења спољну и државну политику, али постоје нијансе о томе да Трампова администрација дозвољава могућност компромиса. Демократска администрација од Била Клинтона то питање сматра решеним. Те нијансе су довољне да у свему видимо бољу или лошију опцију за нас. Шта год да буде снаћићемо се ми", рекао је Дачић.

Ипак, додаје, ако Бајден и победи, то неће бити ништа ново, јер су и он и председник Александар Вучић већ имали сусрете с њим.

"Ако победи Бајден, питање је шта би он волео да се од свега овога (споразума) реализује. Када се ради о Албанцима, они свакако не би волели да Газиводе буду у споразуму", оценио је Дачић.

Дачић је подсетио да је Бајден током 90-их заговарао бомбардовање Србије, али да је променио реторику када је постао потпредседник Барака Обаме.

"Нећу да кажем да смо са Бајденом имали проблеме, али ми смо тада имали тзв. политику на два колосека. Биће потребно много напора, али не мислим да ће доћи до погоршања односа са САД", сматра Дачић.

Када се ради о Србима у САД, Дачић је рекао да можда пола милиона има право гласа и да је добро што се први пут институционализују као заједница.

"И тај неки који лобира, мора нешто лепо да каже", рекао је Дачић и додао да у САД има више Срба него Албанаца.

Ниједна анкета не може прецизно да каже

Ивица Дачић оценио је вечерас иако према истраживањима кандидат демократа за председника САД Џо Бајден има предност на националном нивоу над председником Доналдом Трампом, не може да се с прецизношћу каже ко ће бити победник избора с обзиром на амерички изборни систем.

"Пандемија је пореметила Трампову путању. Али он и сада има одређене предности - помоћ предузећима и грађанима је наишла на добре реакције белих бирача, радника и предузетника. На пример, акције никада нису имале већу вредност него сада, а и ове нереде око убиства Афроамериканаца је искористио да се представи као неко ко се залаже за ред и мир", рекао је Дачић за ТВ Курир.

Дачић је додао и да ниједан амерички председник није имао толико медија против себе као Трамп, пре свега због своје контроверзне личности и пре него што је постао председник.

"Он је увек гиурао неку своју причу", рекао је Дачић и додао да сматра да дебата двојице кандидата није много утицала на јавно мнење.

Дачић се присетио и упознавања са обојицом кандидата током једног путовања у Вашингтон и рекао да је Трамп лепо причао о Србији и да је био заинтересован за грађевинске радове, пре свега за бомбардовану зграду Генералштаба у НАТО агресији 1999.

"Чак су и његови људи долазили код Вучића и мене. Али то тада није могло да се реализује", рекао је Дачић.

Према његовим речима, сутрадан је разговарао са Бајденом који му је причао да морају да се граде бољи односи, алудирајући на односе са косовским Албанцима.

Спољна политика нам и даље остаје велика предност

Ивица Дачић оценио је да не сумња да ће Србија и даље имати јединствену државну политику, која је у складу са оним што ради председник Републике Александар Вучић, и да ће спољна политика и даље бити велика предност у односу на неке друге земље.

Он је то рекао одговарајући на питање шта би поручио Николи Селаковићу, који га је заменио на месту министра спољних послова.

"Учествовао је у дијалогу у Бриселу, борио и тукао са албанском страном. И сада ће спољна политика бити у складу, јер тако мора. Ни ја ниједан потез нисам повлачио без консултација с Вучићем", рекао је Дачић за ТВ Курир.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести