Дачић: Поново ћемо се кандидовати за Извршни савет Унеска

БЕОГРАД: Србија је одговорна и позудана чланица Унеска, а како би јаче доприносила њеном раду поново ће се кандидовати за Извршни савет те, како је зову, интелектуалне гране УН, изјавио је данас министар Ивица Дачић након конференције "Медијска и информациона писменост у дигиталном добу", којој је просиствовала и директорка Унеска Одри Азуле.
Ivica Dačić dodelio orden Milici Pivnički Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић доделио орден Милици Пивнички Фото: Тањуг/видео

"Србија жели што близе и више да сарађује са Унеском на свим пољима као и у реализацији свеукупне Агенде одрживог развоја 2030", рекао је Дачић новинарима након првог дела скупа који показује спремност Србије да допринесе реализацији глобалних приоритета и циљева Унеска и укаже на важност медијске и информационе писмености.

Дачић је оценио да је учешћем директорке Унеска Одри Азуле, за чији избор је Србија гласала, скупу у Београду потврђена потреба за јачање сарадње не смо у области заштите културне бастине што је, како је додао, за Србију значајно, поготово због листе светске бастине у опасности, већ и у свим обласитма у надлезности Унеска.

Он је додао да у свим сусретима посебно указује на културну баштину на КиМ имајуци у виду да су четири цркве иманастира под заштитом Унеска.

Како је додао, посебна пазња се посвећује и историјским споменицима у осталим деловима Србије.

Подсетио је да је Србија свој анагазман у Унеску показала и кроз чланство у Савету, као потпредседница и да ће се кандидовати за резибор како би наставила да даје свој допринос.

Азуле је захвалила Србији и на анагазманима око реализације мандата везаног за културу, науку образовање, комуникације и инфорамције као и на организацији скупа захваљујући коме ће се обновити агенда образовања.

Она је оценила да је у садашњем дигиталном добу, када се свака година броји као две, важно промислити нову доктрину образовања, медијску и информатицку писменост.

Све то је, како је додала, важно и за слободу мишљења, изражавања, јер они дају капацитет плурализму и дијалогу а самим тим и снагу демократији.

Додала је да је са челницима Србије Акександром Вучићем и Аном Брнабић разговарала о питањима од свеског знацаја - орабзовању и потреби да се поново промисле образовне политке у време индустрисјке револуције.

"Разговарали смо и о вештачкој интелигенцији, креативним индустријама важним за развој сваког друштва, образовању жена, девојцица и научном образовању као и да се састала са некима од њих", рекла је она.

Министар је уручио Азуле урамљену репродукцију стране Мирославовог јеванђеља које је прво уписала на Унескову листу светске баштине.

Дачић је најавио и да ће учествовати на Генералној конференцији Унеска.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести