Дачић: Прилика да се обнове стари односи Србије и Туниса

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са колегом из Туниса Кемаисом Женауијем и захвалио тој земљи што непризнаје једногласно проглашену независности Косова, упркос, како је рекао, "снажним притисцима и лажима које су присутне на медијског политичкој сцени".
Ivica Dačić i Kemais Ženaui Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Према речима шефа српске дипломатије, данашња посета Женауија је добра прилика да се обнове односи са Тунисом који датирају још из времена Покрета несврстаних, који су последњих година затајили због унутрашњих проблема.Подсетио је да је последња посета министра спољних послова Туниса Србији била 1991. године, а нашег министра Тунису 2002. године.

Како је истакао, колико су ти односи били добри потврђује и Споразум о укидању виза који су Србија и Тунис потписали 1965. године, што је био, наводи Дачић, први споразум Србије са неком афричком земљом о укидању виза.Шеф српске дипломатије указао је да је економска сарадња између две земље у 10 месеци ове године износила 33 милиона евра, наводећи да би могла бити већа јер постоје интересовања фирми са обе стране.

Дачић је истакао да ће Србија прихватити иницијативу Туниса да једна од београдских улица понесе назив Туниса, али и да ће у Тунису бити узвраћено именовање улицом Републике Србије.Каже да је био изненађен податком који му је изнео туниски колега да висе Тунишана долази у Србију него што Срби иду у Тунис на летовање, додајући да је област туризма још једна од области коју треба развијати.

Подсетио је да су раније данас Женауи и министарка Зорана Михаловић потписали Споразум о ваздушном саобраћају, који је, каже, један од важних предуслова за развој туризма.Шеф туниске дипломатије Кемаис Женауи је истакао да је његова данашња посета представља прекретницу и отвара ново поглавље у билатералним односима између Србије и Туниса.

Најавио је да ће се следеће године одржати састанак мешовитог комитета Србије и Туниса, те да ће то бити прилика да се успоставе односи у различитим садржајима, наводећи да је разговарао и са потпредседником Привредне коморе Србије Мирославом Милетићем са којим је установи да би било добро у то време одржати и Пословни форум.

Упитан да оцени у којим односима би Пословни форум могао бити најуспешнији, Женауи је одговорио у трговини, чији је, како каже, тренутни обим мали, али да постоји низ српских производа који би се могли извозити у Тунис, али и туниских производа у Србију.

"Желимо да повећамо и број стипендија студентима из Србије који желе да студирају у Тунис, али и да студенти из Туниса дођу у Србију", рекао је Женауи, додајући да је образовање још једна од области на којима је сарадња могућа.Подсетио је да је Тунис 2015. године био жртва терористичког напада, али да је данас безбедна земља која има обучене људе који су спремни да реагују ако се терористички напад понови, али и да препознају и учествују у превенцији напада.

Том приликом, позвао је грађане из Србије да посете Тунис и упознају се са тунишким народом, традицијом и културом.Директори националних библотека Србије и Туниса, потписали су данас и Протокол о сарадњи националних библотека, који су Дачић и Женауи прокоментарисали као добар почетак обнављања односа и сарадње.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести