Дачић: Приоритет буџет, о дијалогу странака следеће године

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је тренутни приоритет парламента буџет Србије, а да ће се то највише законодавно тело дијалогом странака власти и опозиције бавити наредне године.
dacic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Дачић је у емисији "Упитник" на РТС рекао да је и став Европске уније да парламент треба да се посвети дијалогу станака следеће године.

"Главна ствар, по мом мишљењу, јесте да парламент на најбољи начин негује своју улогу као највишег законодавног тела и да самим тим остварује и већи утицај у јавности", рекао је Дачић.

Како каже, место одржавања међустраначки дијалога није спорно.

"Где ће се водити међустраначки дијалог који је потребан уопште није спорно, то може да буде у парламенту или неком другом месту. Ја мислим да би требао да буде у парламенту и ми ћемо то прихватити", наводи Дачић.

Додао је да ће 24. новембра бити конституисан скупштински Одбор за евроинтеграције, на чијем челу ће бити потпредседник Скупштине Владимир Орлић, који ће се бавити питањима као што је Извештај Европске комисије о напретку.

Дачић, који је и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) је, говорећи о односу те странке и Српске напредне странке (СНС), рекао да је потребно радити да даљем усаглашавању заједничке стратегије две партије у будућности, између осталог и око наступа на изборима 2022. године.

На питање да ли су односи њега и председника Србије и СНС Александра Вучића бољи него односи самих странака, Дачић је одговорио потврдно, додајући да не разуме несугласице странака на локалу.

"То су ствари које су нам потпуно непотребне, пребацујемо из једног бокала у други...", рекао је.

На питање да прокоментарише несугласице између министарке енергетике и чланице Председништва СНС Зоране Михајловић и директора "Србијагаса" и функционера СПС Душана Бајатовића, Дачић је истакао да је потребно превазићи тај сукоб.

"Сви треба да се издигну изнад мишљења једних о другима. Надам се да ће моћи да раде заједно...Мени се нико није обратио, нити Бајатовић, нити Михајловићева. То треба да се превазиђе", казао је Дачић.

Он је додао и да никакав проблем није да се разговара о Бајатовићу, али да из државног врха није чуо за неке друге критике на рачун директора "Србијагаса".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести