Дачић: Пупин инспирација и за нашу савремену дипломатију

БЕОГРАД: Михајло Пупин је оставио дубоки траг и својом делатношћу и проналасцима задужио читаво човечанство, а његово деловање представља инспирацију и за нашу савремену дипломатију, изјавио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић.
Ivica Dačić dodelio orden Milici Pivnički Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић доделио орден Милици Пивнички Фото: Тањуг/видео

На скупу у Општини Врачар на тему "Дипломатска борба данас, век након Пупинове ере", одржаном поводом годишњице рођења Михајла Пупина и 100 година од завршетка Париске конференције, Дачић је рекао да је данас потребно радити истим интензитетом, као и у доба Пупина, да се, уз САД и земље ЕУ, обезбеди подршка и савезништво што више значајних великих сила, као и свих других држава, у циљу праведног решавања питања односа Србије са Приштином.

Пупинов пример нас, каже Дачић, учи и да постојање блиских контаката или личног пријатељства није само по себи довољно за стабилну и одрживу сарадњу и дуготрајнију подршку велике силе, а у циљу реализације интереса мале земље као што је Србија.

Уз то, навео је Дачић, потребно је да се наши интереси и циљеви ускладе са принципима и начелима које заступају велике силе како је то на пример, додао је, у то време био случај са прокламованим правом на самоопредељење, које је подржавао председник САД Вудро Вилсон.

"Наша стратегија данас треба да буде повезана са тражењем оних вредности или елемената политике великих сила који се поклапају са нашим циљевима, попут на пример, онога што се називају ''европске вредности'' у случају ЕУ или одговарајућих начела међународних односа за која се залажу САД, односно Русија или Кина, и која су у складу, или бар нису контрадикторна са нашим циљевима и интересима", казао је Дачић.

Подсетио је да је Пупин, као веома угледан амерички научник и грађанин, учинио много и да обезбеди подршку у САД савезничкој Србији током Првог светског рата, навео је Дачић и истакао да посебно треба истаћи Пупинов допринос остварењу преговарачких циљева наше државне делегације на Париској мировној конференцији.

"Никада не треба заборавити да је у неким од кључних питања о којима се преговарало Пупинова интервенција код Американаца и код председника Вилсона лично, знатно помогла делегацији Краљевине СХС", рекао је Дачић.

"Без обзира на велике разлике и промене које су се догодиле од времена Париске мировне конференције, како у нашем региону, тако и у свету, нека правила и законитости у дипломатији и међународним односима остају иста", рекао је Дачић.

С тим у вези, навео је да данас, са истом енергијом и залагањем како је то чинио Пупин, настојимо да убедимо наше пријатеље и међународну заједницу у целини да се призна и поштује интегритет Србије, да се поштују њен суверенитет и границе, онако како је то предвиђено највишим актима наше земље.

"Пупиново деловање такође показује и колико је значајно да мала земља, која је као што се зна, била блиска савезница великих сила у Великом рату, стално ради на томе да обезбеди подршку и савезништво моћнијих држава које се, без обзира на начело формалне једнакости суверених држава у међународним односима, ипак воде оним другим начелом да су ''сви једнаки, али неки су једнакији од других''", рекао је Дачић.

Он је навео да је Пупин пример човека који је "сам себе изградио", издигавши се из крајње оскудице у врх америчког друштва што је, додао је, у првом реду могао да захвали својим великим способностима и радној етици.

"О томе сведоче и његова изузетно занимљива и широко позната сећања ''Од пашњака до научењака'', која су чак постала обавезна лектира у неким америчким школама. Универзитет Колумбија, чији је Пупин био редовни професор, доделио му је 1924. године и Пулицерову награду за овај аутобиографски роман, чиме је Пупин постао први Србин лауреат овог престижног признања", реако је Дачић.

Подсетио је и да је Пупин познат у свету захваљујући проналаску "пупинових калема", чиме је побољшан метод за пренос електромагнетних таласа који се користе у телефонији на великим удаљеностима, али и као елоквентан, препознатљив и доследан представник Краљевине Србије, касније Краљевине Југославије и Срба у САД.

"Пупин је остао пример великог патриоте, који је без обзира на живот у далеком свету и различите научне и стручне успехе који је током деценија постигао, увек носио у срцу дубоко сећање на свој завичај и велику љубав за свој народ", истакао је Дачић на скупу у Скупштини општине Врачар.

На скупу су говорили и председник Општине Врачар Милан Недељковић, потпредседник скупштине Србије Владимир Маринковић и председник Удружења "Михајло Пупин" Мирко Нешић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести