Дачић: Раздвајање избора траже они који су их спојили 2012.

БЕОГРАД: Раздвајање избора сада траже управо они који су 2012. године спојили председничке и парламентарне изборе, каже председник Скупштине Србије Ивица Дачић.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је на Б92 рекао да је 2012. тадашњи председник Борис Тадић за годину дана скратио мандат причајући о томе да реформе не могу да се спроведу ако чцесто имамо изборе и он их је спојио."То је био његов крај", каже Дачић и наводи да сада фрагментирана ДС тражи да не буду у исто време председнички и парламентарни избори 2022. године.

За разлику од 2012. године, Дачић каже да ће 2022. бити редовни председнички избори и редовни градски избори."Вучић неће подносити оставку, не тражи скраћење мандата. Да ли ће Влада да функционише, то је ствар већине, то није тема на округлом столу", рекао је Дачић.

Дачић каже да поједини представници опозиције често кажу да хоће дијалог, а циљ им је да се формира прелазна влада што је, сматра, смешно.Нагласио је да прелазна влада коју трази опозиција не може да буде тема округлог стола.

Навео је да међу опозицијом постоје фатаморгане јер говоре о својој великој снази и о кризи Вучића и његове политике, а истовремено истраживања јавног мњења говоре у супротном смеру.

"Битно је да морате да знате шта се жели. Ако желите дијалог, а ЕУ да помогне, треба да причате конкретно шта треба променити у изборном закону, шта је са медијским представљањем", каже Дачић.

Навео је да је учестовао у првом округлом столу 1992. и да му је познато шта је све опозиција тражила за 28 година.

"Али, имали су увек један проблем, мислили су да може да се пронађе чаробни штапић за њихов долазак на власт", наводи Дачић.

Када је реч о медијској заступљености, Дачић каже да је и у гостовању на РТС питао да ли им Вучић нешто бранио.

"Шта сад они хоће?! И владајућа коалиција има примедбе на извештавање РТС", каже Дачић.

Навео је да од доласка нове власти на РТС нису промењени уредници, нити је СНС довео нове уреднике и кадрове.

"Једино је Бујошевић дошао у време Вучића и Дачића", рекао је Дачић и поводом захтева опизиције о медијском представљању навео да треба сести и о томе разговарати.


Дачић: Ту смо да се нађемо комшијама у невољи

БЕОГРАД: Председник парламента Ивица Дачић каже да је Србија пунудила помоћ Хрватској после земљотреса који је погодио, а који се осетио и у Србији.

Он је за Б92 рекао да је Србија понудила спасилачке екипе и другу врсту помоћи.

"Ту смо да се нађемо нашим комшијама при руци у невољи", рекао је Дачић.


Дачић: Испитати тврдње Колувије о томе шта му је нуђено

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да треба испитати тврдње Предрага Колувије о томе да му је након хапшења нуђено да постане сарадник полиције, да призна да је радио са Андрејом Вучићем и да је у тај случај био укључен и директор БИА Братислав Гашић.

Већинском власнику пољопривредног добра "Јовањица" Предрагу Колувији се суди поводом оптужби да је био организатор криминалне групе која је на том добру производила марихуану, ради даље продаје, а Дачић каже да ако се наводи Колувије покажу као тачни, то јесте покушај дестабилизације Србије.

Дачић је рекао да је таквих тврдњи било када се у реалном времену тај случај одвијао, али да не може да каже да ли је нешто истинито или не, и да нити прима податке, нити располаже сазнањима.

"Свакако да увлачење брата председника Србије или директора БИА у цео тај процес јесте покушај дестабилизације политичке стабилности у Србији. Зато је веома важно да се потпуно истражи и испита сваки детаљ", каже Дачић на Б92.

Нагласио је да све мора да се провери без обзира ко је извор те тврдње.

На питање да ли је могуће доказати да је у то уључен неко из врха полиције, Дачић је рекао да свакако морају да постоје трагови за тако нешто.

"Постоје сазнања и трагови, ту је поставио и линк према опозиционим политичким партијама које су чак и пре него што је јавност сазнавала шта се дешава већ баратали отпужбама да је Андреј Вучић укључен што се на суђењу касније показало да је била потпуна лаж", навео је Дачић.

Ако се на то, каже, дода та изјава да су у ствари наводили оптуженог да оптужи Андреја Вичића и шефа БИА, сугурно постоји нека намера и да зато морају да се те ствари испитају веома озбиљно.

"И Вучић је више пута и сада, када је говорио о борби против криминала спомињао да постоје многе групације не само у мафији, него и у државним органима, полицији и другим структурама које имају одређене везе са одређеним наручиоцима политичких порука", навео је Дачић.

Овде је, сматра, очигледно циљ био јасан, а то је да се криминализује породица председника Вучића и шеф БИА.

"То су два стуба безбедносног система, то је председник Републике и директор БИА, ударате на систем националне безбедности", каже Дачић.

Дачић је навео да даје апсолутну подршку да се рашциште све те ствари.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести