Дачић: Регионална сарадња приоритет за Србију

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић данас је, на састанку са специјалном саветницом генералног секретара Уједињених нација за превенцију геноцида Алис Ваиримом Ндериту, истакао да је регионална сарадња приоритет за Србију.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је рекао да је наша земља посвећена очувању мира и стабилности у региону наводећи да постоје озбиљни и тешки проблеми који су наслеђени из прошлости и на чијем превазилажењу је неопходно радити.

"Сви који су починили злочине морају бити идентификовани и изведени пред лице правде, али се злочини не смеју делити на ''наше и њихове''", рекао је Дачић и указао да политизација и инструментализација злочина ствара додатне поделе и не доприноси превазилажењу проблема.

Како се наводи у саопштењу, Ндериту је информисала о свом мандату и активностима на превенцији геноцида, истичући да он укључује и борбу против говора мржње, што је 2019. године дефинисано Стратегијом и планом акције за борбу против говора мржње.

Указала је да у тој области има сарадњу са великим бројем парламената у свету и изразила спремност да се овај вид сарадње у будућности реализује и са Скупштином Србије.

Саговорници су разговарали и о ситуацији у региону, а специјална саветница генералног секретара за превенцију геноцида Ндериту је информисала о посети Босни и Херцеговини раније ове године, саопштено је из Кабинета председника Народне скупштине.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести