Дачић: Србија гарант Дејтонског споразума, Српска приоритет

БАЊАЛУКА: Најважнији државни и национални интерес Србије у овом тренутку је опстанак и очување Републике Српске и ми ћемо ту сарадњу наставити не само на политичком нивоу него и у другим секторима као што је економија, саобраћај, култура, образовање и друго, рекао је данас министар спољних послова Србије и председник СПС-а, Ивица Дачић. 
Ivica Dačić, Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је у изјави за медије на Седмом конгресу Социјалистичке партије Републике Српске, рекао да сматра да је јако важно да СПС и Социјалистичка партија у Републици Српској сарађују и да иако формално нису једна партија "треба наћи механизам како да направимо заједничке форме деловања, попут савета за сарадњу две партије или ншто слично".

Дачић је рекао да је Србија гарант Дејтонског споразума и да је апсолутни приоритет одржавање добрих односа са БиХ, као и добри односи у троуглу Хрватска, Србија, БиХ.

"Наравно, битна је стабилност, али и да се у оквиру БиХ поштује принцип равноправности оба ентитета и сва три народа и самим тим и да се гарантује опстанак Републике Српске", рекао је Дачић.

Он је додао да је приликом потписивања Дејтонског спорзума било оних у Републици Српској који су мислили да то не треба прихватити, али да је овај споразум данас главна ствар за очување не само Републике Српске, већ и читаве БиХ.

Дачић: Нема радничких права без економског развоја

Нема радничких права и социјалне правде без економског развоја, све друго је утопија и лаж, рекао је данас министар спољних послова и председник СПС-а, Ивица Дачић.

Он је невео да је социјалиста и да пред сваке изборе каже да се залаже за бесплатно школство, здравство, радничка права, стабилне пензије, али да су ствари другачије у реалности.

"Када дођете на власт и пред буџет и касу онда морате да размишљате како држава уопште може да функционише. Мислим да је решење у европским интеграцијама, не као утопија него зато што је важно видети која су то радничка права која су дефинисана као норма европског законодавства и ми ћемо имати обавезу у приступним преговорима да се усагласимо са тим, то је набољи приступ", рекао је Дачић новинарима на Седмом конгресу Социјалистичке партије Републике Српске.

Упитан да ли су социјалисти задржали изворну социјалистичку идеју Дачић каже да је у свету данас дошло до краха различитих идеолошких концепата, па и самог социјализма и капитализма.

"Системи који се данас стварају показују да мора да се ствара нека мешавина различитих политичких система и ви данас имате ситуацију да је социјализам најдаље отишао у најразвијенијим капиталистичким земљама које имају принцип социјално праведног друштва", рекао је Дачић. 

На питање да ли ће и ко од представника владе Србије бити присутан на обележавању 22. годишњице Поточара, Дачић је рекао да "о томе још нису расправљали".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести