Дачић: Русија и Кина ће морати да се укључе у дијалог

МОСКВА: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић сматра да ће Русија и Кина, као сталне чланице Савета безбедности УН, на крају морати да се укључе у решавање косовског питања.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Видели сте да постоји једна општа инфлација различитих идеја када је реч о Косову и Метохији, нон-пејпера и свега осталога. Једна константа ће сигурно остати, а то је да ће се и даље вршити притисак на Србију да прихвати једнострано проглашену независност Косова кроз ту формулацију тзв. међусобног признања, што је за нас апсолутно неприхватљиво, рекао је Дачић који борави у посети Русији за Спутњик.

Поводом спекулације да САД желе да добију свог посредника у дијалогу Београда и Приштине, он оцењује да ће вероватно постојати и разне идеје у вези са разним преговарачима.

За сада се дијалог наставља у Бриселу, али ће наравно коначну верификацију свега тога, ако уопште дође до било каквих помака, морати да да Савет безбедности УН, тако да на крају ће све те државе које се помињу морати да буду укључене у коначну верификацију тог споразума, наводи Дачић.

Постављање новог високог представника нетранспарентно

Дачић је оценио да постављање новог високог представника за БиХ није урађено на довољно транспарентан начин и истакао да Србија очекује да било које међународно присуство у БиХ мора да поштује Дејтонски споразум.

Навео је да Србија очекује и да било које међународно присуство у БиХ мора да поштује равноправност сва три народа и оба ентитета у БиХ.

Да не улазимо сада у то да ли уопште више треба да постоји та функција или не, постојале су различите иницијативе тим поводом, али сигурно је да није на довољно транспарентан начин урађено све оно што се десило, рекао је Дачић за Спутњик.

Нагласио је да ће Србија чврсто стајати иза тога, као што стоји иза територијалног интегритета БиХ.

Исто тако стојимо веома чврсто иза опстанка Републике Српске као ентитета и опстанка принципа равноправности српског народа и свих других народа у БиХ, поручио је Дачић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести