Дачић: Са СНС следе конкретни разговори

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић, изјавио је данас да ће конститутивна седница парламента бити одржана крајем ове или почетком следеће недеље и нагласио да СНС-ом следе конкретни разговори.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Рок за конституисање новог сазива Скупштине Србије истиче за мање од две недеље - 4. августа.

Дачић каже да ни посланици, ни било ко у Скупштини не сноси одговорност зато што је дуже трајао период утврђивања изборних резултата.

"Рокови су такви да остаје само још та обавеза коју имам као председник Скупштине - да закажем конститутивну седницу. Имајући то у виду, та седница ће бити одржана или крајем недеље или почетком наредне недеље", рекао је Дачић за РТС.

Према његовим речима, тек тада почиње рок за формирање владе, 90 дана од момента конституисања скупштине.

"По Пословнику о раду Народне скупштине, заказујем седницу и у припреми те седнице позваћемо представнике изборних листа на договор око рада на тој седници, то ће бити у наредних неколико дана", казао је Дачић.

Како је истакао, договор је да у наредном периоду конкретно разговарају са представницима СНС-а о модалитетима сарадње.

Подсетио је да конститутивном седницом председава најстарији посланик, то је Владета Јанковић, ако он не може или не жели, следећи најстарији посланик је Верољуб Стевановић.

У председавању му помажу четири најмлађа посланика из четири највеће изборне листе, то су са листе Александра Вучића - Никола Бокан, са листе Маринике Тепић - Павле Грбовић, са листе Ивица Дачића - Дубравка Краљ и са листе НАДА - Јелена Богдановић.

Најстарији посланик председава док се не изабере председник Скупштине.

"По закону што се тиче верификације мандата, најмање две трећине посланика је потребно, и то се сматра конституисањем скупштине", појашњава Дачиц.

Додаје да је конституисање завршено када та тачка прође на дневном реду, а то је на самом почетку седнице.

Следећи део седнице је избор председника, потпредседника, генералног секретара.

У одговору на питање да ли ће то бити завршено у истом дану, Дачић каже да је то питање за политички договор, то је питање за парламентарну већину, да ли ће то већ сада бити донета одлука или ће се сачекати.

Како је указао, може да се деси и на овој седници, ако постоји договор ко ће то бити и које ће странке чинити парламентарну већину.

Одговарајуци на питање да ли је део већине, Дачић је рекао да је лето и да су те теме веома важне за медије па се може прочитати ко ће шта бити у новој влади.

"Као човек са великим искуством знам да оно што се пише у медијима то сигурно неће бити. Када је реч о парламентарној већини имали смо разговоре са председником Републике и заједнички смо изразили велико задовољство због резултата које смо остварили за 10 година заједничке сарадње", напомиње Дачић.

Како је рекао, ти резултати су важни и на државном питању и на међународном и на питању економније и финансија, у том смислу је као лидер колације СПС-ЈС и Зелени Србије изразио спремност да даље сарађујемо.

"Заједно смо изразили позитиван став о ономе шта смо радили и начелно смо изразили спремност да на основу заједничких циљева, а не на основу неке рачунице, јер од 2014. године се сарадња није заснивала на томе да ли смо потребни или не, него је важно да постоји политичка стабилност у Србији у том погледу да имамо заједничке политичке циљеве", рекао је Дачић.

Дачић је навео, да све што се пише у новинама да ће бити на неким функцијама, да је то договорено - није тачно, разговора на ту тему није било и каже да се "свашта писало".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести