Дачић: Склопити уговор којим ће цена гаса бити гарантована

БЕОГРАД: Главна тема предстојећег састанка председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, биће цена гаса, а председник Народне скупштине Ивица Дачић каже да је циљ да се поново склопи дугогодишњи уговор о гасу две земље, захваљујући којем би цена гаса била загарантована.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је, гостујући на Пинку, рекао да је сигуран да ће тај састанак бити још један позитиван разговор два председника који ће, како каже, осим о цени гаса, разговарати и о регионалној стабилности, Босни и Херцеговини, Косову и Метохији.

Истакао је да је сваки састанак са Путним веома важан и да није лако разговарати са председником тако велике земље као што је Русија.

Дачић је навео да је у Србији било критика зашто са Русијом имамо тако добре односе и зашто смо уопште са том земљом правили енергентски споразум, а да сада питају што тај споразум није потписан доживотно.

"Још тада смо говорили да тај споразум подразумева енергентску стабилност, да ћемо имати сталне испоруке гаса, управо по ценама које су гарантоване", рекао је Дачић.

Са друге стране, додао је да грађани Србије не разумењу да цена енергената, од струје па до нафте и гаса, некада не зависи од нас.

"До сада је ''Србијагас'', односно држава углавном морала сама да дотира да не би плаћали високу цену", рекао је Дачић.

Навео је да цене нису проблем док траје уговор са Русијом, али да тај уговор истиче и да зато председник Србије иде у посету Русији јер, додао је, треба направити нови уговор.

"Циљ је да поново направимо неки дугогодишњи уговор о гасу где бисте имали гарантоване цене, односно распон и цена и потрошње", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести