Дачић: СПС поздравља одлуку СНС

БЕОГРАД:  Лидер СПС Ивица Дачић изјавио је данас да социјалисти поздрављају одлуку СНС и Александра Вучића да се одрже београдски, али не и ванредни парламентарни избори, оцењујући да је реч о одлуци која доприноси политичкој стабилности Србије.
Dačić u Argentini,Foto: Tanjug/ video
Фото: Танјуг (Видео)

Он је подсетио да је став СПС увек био да изборе треба одржавати у редовним терминима, јер то омогућава наставак реализације државних и националних циљева.Дачић је истакао да ће врло брзо бити донета одлука да ли ће социјалисти И ЈС на београдским изборима наступити самостално или са Вучићем, односно са листом СНС.

"То је ствар политичке процене где је бољи коначни производ, да ли више добијамо ако идемо заједно или појединачно, али су наши односи такви да више не постоје неки проблем који су можда постојали раније или можда бојазни да губимо идентитет. Ми делимо државне циљеве али имамо разлиме у прграмима", рекао је Дачић новинарима.

Наводећи да због обавеза које има као министар спољних послова не стиже да се бави партијским стварима, Дачић је рекао да ће 10. децембра бити одржана седница Главна одбора на којој ће бити донате одлуке.

"Ако идемо самостално, знаци да ћемо имати нашег кандидата за градонацелника, ко ће то бити, треба да разговарамо о томе, да не говоримо унапред…", рекао је Дачић.Каже да ће до краја године бити дефинисано како ће социјалисти изаћи на изборе, истичући да су београдски избори веома важни, јер су локални избори специфични, а напомиње и да је у престоници много тога урађено.

Одговарајући на критике опозиције, Дачић каже да се диви политичком нензању неких који говоре да се Вучић уплашио, да су му рекли са Запада…

"Имате ситуацију да они који се боје избора ко ''Ђаво од крста'', траже изборе, а моле Бога да их не буде…сад они нешто провоцирају Вучића. Ако тако наставе верујем да ће да изазови изборе. Што се мене тиче, за земљу је добро да уђемо у редовне циклусе", поручио је Дачић.

Дачић: Британија уложила протест Суринаму због Косова 

Велика Британија је уложила протест Суринаму пошто је та држава повукла одлуку о признању независности Косова и Метохије, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић. 

Он је на конференцији за новинаре у седишту странке, где је говорио о разлозима због којих не треба да се одрже ванредни парламентарни избори, заједно са београдским, рекао да треба наставити са реализацијом државних циљева, међу којима су европски пут Србије, али и очување државних и националних интереса.

"Без озбира на то што неке велике земље говоре да су наши пријатељи, морам да кажем да је једна од тих великих земаља - Велика Британија, уложила протест Суринаму зато што је повукао признање КиМ", рекао је Дачић.

Дачић је указао када је реч о Косову и Метохији да све већи број земаља размишља о свим последицама једностране проглашене независности, нарочито у светлу најновијих догађаја у Каталонији.

"Радује нас одлука Суринама о повлачењу признања, а такође и став Гвинеје Бисао који говори о томе да садашња власт стоји на становишту одбране територијалног интегритета и суверенитета Србије", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести