Дачић: Србија није имала информације о акцијама на северу КиМ

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Београд није имао информације о хапшењима и акцијама које су спроведене у четири општине на северу Косова и Метохије, додајући да је обавеза свих потписника Бриселског споразума да постоји систем обавештавања о евентуалним акцијама.
ivica dacic, Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Дачић је новинарима у Скупштини Србије, где је обележен Дан српске дипломатије, рекао да Министарство спољних послова иначе не комуницира са КФОР-ом, али да је видео информације из других државних органа да наша држава није била обавештена о било каквим активностима које ће се спроводити.

"Обавеза коју су по Бриселском споразуму преузели сви потписници, и Хашим Тачи и Кетрин Ештон и ја, а о томе смо се договорили и у седишту НАТО, јесте да постоји систем обавештавања о евентуалним акцијама и безбедносном присуству у срединама где већину чине Срби, односно на северу КиМ", истакао је Дачић. 

То је, додаје, договорено управо да би се спречили инциденти какви су се јуче десили.

"Ми заиста апелујемо да се поштује оно што је договорено. Када је реч о полицијским акцијама, не значи да треба да буде малтретирања Срба. А видели смо да је јучерашња акција била брутална и нема никаквог оправдања за тако нешто", закључио је Дачић.

Дачић: Лоше што се све гледа кроз дијалог БГ и ПР

Србија не напредује оноликом брзином колико би требало у европским интеграцијама, јер је наш европски пут условљен напретком у дијалогу са Приштином, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

„Добијамо критике на рачун стања у правосуђу и са корупцији, али да постоји напредак у дијалогу зар мислите да би се неко тиме бавио?", упитао је министар спољних послова и додао да је веома лоше то што се све гледа кроз дијалог Београда и Приштине.

Дачић је то рекао новинарима у Скупштини Србије упитан да каже своје мишљење о Извештају Европске комисије.

„Нисам видео извештај ЕК , али генерално мислим да Србија не напредује оноликом брзином колико би требало у европским интеграцијама, јер је наш европски пут условљен напретком у дијалогу са Приштином, што је једини критеријум који ЕУ гледа, а све остало се занемарује“, рекао је Дачић. 

Додао је да када нема напретка у дијалогу онда се опотужују сви иако Србија не сноси одговорност .

„Остварујемо реформе због нас. Ми смо много више заслужили на европском путу , него што смо отворили поглавља“, рекао је Дачић и додао да ће Србија ипак наставити даље и да је наш приоритет и даље пуноправно чланство у ЕУ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести