Дачић Стану: Пре опомене одговор на питање када ће бити ЗСО

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је пре опомене Србији потребно дати одговор на питање када ће ЕУ испунити потписано обећање да ће бити формирана Заједница српских општина на Косову и Метохији и да ли потпис ЕУ нешто значи.
dacic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Дачић је за Танјуг, поводом оцене портпарола ЕУ Петера Стана да поједине изјаве не доприносе добросуседским односима и регионалној сарадњи, истакао да би Стано требало да се подсети да је он, управо из жеље за помирењем и сарадњом, заједно с високом представницом Кетрин Ештон потписао Бриселски споразум, који ни после седам година није реализован.

"Ко тиме угрожава помирење и сарадњу, Београд или Приштина уз ћутање ЕУ", поставио је питање Дачић и додао да при том, Стано ни реч не каже о јавно изреченој намери пре неколико дана да се уклони граница Албаније и тзв. Косова.

"Србија је за мирно решење проблема и за компромис, али лицемерје није начин за помирење, нароцито ако се и даље не зна шта је са 570 несталих Срба, неалбанаца и Албанаца који су зртве тзв. ОВК и где су њихова тела", истакао је Дачић.

Он је навео да тзв. влада Косова осуђује наводну претњу сведоцима у Србији, а да се у Приштини у исто време сваки дан објављују тајни списи из Хага са исказима и именима сведока против тзв. ОВК.

"Уосталом, у Србији се ниједном сведоку ништа није десило, а у случају (бившег премијера Рамуша) Харадинај су десетине сведока убијени, чак и на територији ЕУ, да је и Хашки суд морао да констатује да ослобађа Харадинаја јер нема више живих сведока" нагласио је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести