Дачић: Трамп жели компромис о КиМ, Приштина би радије Бајдена

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да за сада није извесно шта ће бити тема и шта би могао бити резултат састанка представника Београда и Приштине у Вашингтону 27. јуна и нагласио да је Србија спремна да уколико постоји добра воља разговара како би се постигло компромисно решење косовског питања.
dacic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Дачић је оценио да је видна промена приступа америчке администрације која је, како каже, сада свесна да треба да се пронађе компромис, док је за раније администрације то питање већ било решено.

''То би требало искористити. Међутим, очигледно да албанска страна има више поверења у (Џозефа) Бајдена и очекује његов долазак на власт. Питање је да ли је Приштина спремна на било какав компромис или је ово само добијање на времену'', рекао је Дачић у емисији Фокус на ТВ Б92.

Коментаришући објаву специјалног изасланика САД Ричарда Гренела на Твитеру, у којој је најављен састанак у Вашингтону, Дачић је навео да се не зна о чему је Бајден разговарао са приштинским званичницима и да ли је заиста добио уверавања да ће обуставити кампању за чланство Косова у међународним организацијама.

''Ми њима ништа не верујемо, они су се пре 10 дана пријавили за чланство у Фонду Савета Европе Еуримаж. На сваком месту користе лобирање за признање Косова'', указао је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да је последњих недеља уочена ''плима'' жеље да се организују састанци као подршка наставку дијалога Београда и Приштине, те подсетио да је најављена посета специјалног изасланика ЕУ за КиМ Мирослава Лајчака Београду, као и посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Додао је да ће председник Александар Вучић имати састанак и са председником Русије Владимиром Путином у Москви.

''Постоји и француско-немачка иницијатива да се одржи самит, али Гренел их је све предухитрио тиме што је најавио састанак 27. јуна у Белој кући. Ми се јављамо кад год нас неко позове, ми смо одговорни и учествоваћемо у свим активностима бранећи наше државне и националне интересе'', нагласио је Дачић.

Поновио је да Србија жели компромис, али да он не подразумева да Србија треба да призна независност Косова.

''Ако је то циљ свих тих притисака, онда је то губљење времена'', закључио је Дачић.

Не плашим се за изборни резултат СПС, циљ више од 11 посто

Председник СПС Ивица Дачић поновио је данас да је циљ те странке да на изборима 21.јуна оствари бољи резултат него на претходним и да освоји више од 11 одсто гласова.

''На прошлим парламентарним изборима СПС је освојио око 10,9 одсто гласова и то је мој репер, треба да освојимо више од тога'', рекао је Дачић у емисији Фокус на ТВ Б92.

На питање коме је упућено његово упозорење о могућој оставци после избора, лидер социјалиста је навео да је то питање одговорности и да том изјавом жели да активира бираче СПС да не схвате олако предстојеће изборе и да сви морају да се боре за бољи резултат.

Дачић верује да после свега што је урадио као министар спољних послова и што је СПС урадио са СНС и Александром Вучићем у одбрани државних и националних интереса, нема разлога да се плаши за своју политичку позицију.

''Косово више нема већину у Генералној скупштини УН, није ушло у Унеско, Интерпол...То је само једна од ствари, а сигуран сам да грађани Србије не мисле да не треба да водимо такву политику. А ако мисле да је било добро то што сам урадио, уопште се не плашим за изборни резултат'', рекао је он.

Дачић је навео да није водио класичну кампању за ове изборе и да су његова кампања резулати које постиже на функцији министра спољних послова кампања и да на основу тога грађани могу да процене да ли заслужује њихово поверење.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести