Дачић: Трампова писма подршка, али и ћушка онима који коче

БЕОГРАД:  Писма америчког председника Доналда Трампа председнику Србије Александру Вучићу и косовском председник Хашиму Тачију "подршка су мировном процесу и ћушка онима који то успоравају", изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Foto: Tanjug/video
Фото: Министар спољних послова Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

У интервјуу за ТВ Прва, Дачић је подсетио да су САД биле спремне да организују потписивање споразума Београда и Приштине, као што су то учини некада између Израела и Палестине, али је додао да се из свега што се у последње време дешава види да се до решења неће доћи брзо.

"Били су спремни да организују потписивање у тренутку када се ми договоримо, јер они нису део дијалога и не одређују време за то, али све ово што се дешава сада с (косовским премијером Рамушом) Харадинајем и мерама и неразумним одлукама из Приштине, говоре о томе да решење неће бити брзо", казао је Дачић.

Према његовим речима, то и јесте разлог што су та писма уследила, као нека врста давања подршке мировном процесу и ћушки онима који коче решење. 

Министар спољних послова Србије подсетио је и да је један сам од ретких и првих који је говорио о разграничењу као могућем решењу, и то када нико о томе није смео да прича и када није било популарно да се прича о томе.

"И дан данас мислим да је то једина реална могућност за брзо решење, с друге стране, то решење уважава интересе и српског и албанског народа, а с треће, код америчке администрације се променио приступ, променом председника и његових најближих сарадника дошло је до могућности да се ипак питање Косова не сматра готовим и решеним", казао је Дачић.

Дачић не очекује парламентарне изборе следеће године

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић оценио је данас да следеће године у Србији неће бити парламентарних избора и додао да сматра да би одржавање избора било добро за појединачне странке, али да не одговора за државу. У интервјуу за ТВ Прва, он је навео и да део опозиције у Србији нема никакав програм који би понудили бирачима, већ се све своди на то да су против председника Србије и Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића.

"Највећи део критика према Српској напредној странци, која је владајућа, усмерен је према личности, а не према политици. Да би добили политику, део опозиционих странака иде у крајности и сада су против онога што су некада говорили", казао је Дачић.Појашњава да ако је некада политика сада опозиционих странака била евроинтеграције Србије, сада су против тога, као и против страних инвестиција за које су се некада залагали.

Упитан да ли је добро што се лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић повукао са политичке сцене, Дачић је рекао да не зна да ли је то добро или не, али да сматра да није ни требало да улази у политику, што је то био његов избор. Пред сутрашњи Конгрес Социјалистичке партије Србије, на којој ће се бирати председник партије, Дачић, који је једини кандидат, каже да председник странке мора да јој доприноси, те да ако смањује политички капацитет странке, јер није популаран, мора да сноси последице.

"У политици је као у сваком другом послу, када не будете у стању да добро радите посао, мењаће вас. Онај ко је на челу странке мора да доприноси, а мој рејтинг већи је од рејтинга странке", каже Дачић и додаје да он даје ветар у леђа странци.Каже и да тренутно постоји велики пад популарности странака и политике као професије, те да није лако учествовати на политичкој сцени када се има велика странка као што је СНС, а поготову у ситуацији као што је случај са СПС-ом, који није опозициона странка.

"Ми смо једна од ретких странака која има идеологију, разликујемо се од СНС-а, који су умерена десница. За њих је економија приоритетна, а код нас је битно какав је начин расподеле друштвеног богатства, положај радника, социјална политика", наводи Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести