Дачић: У Бриселу зид ћутања поводом паљења недељника

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да у Бриселу постоји зид ћутања када је реч о инцидентима попут паљења српског недељника „Новости“ у Хрватској.
Ivica Dacic
Фото: Tanjug

Он је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да постоји велика разлика у спремности да се коментарише у Бриселу нешто што је везано за Србију, те да, како је навео, постоји један зид ћутања.

Нити можете да чујете њихову реакцију нити се у неформалној комуникацији сугерише државама као што је Хрватска да се овакве ствари не раде, рекао је Дачић.

Он је казао да у Бриселу нема званичних реакција на овај и сличне инциденте.

Нисмо срећни због тога, али нам је ситуација позната да у Бриселу нема званичних рекација на све ове ствари. Да се ово дешавало у Београду сигуран сам да би била другачија реакција, истакао је Дачић.

Недавно су чланови десничарске Аутохтоне-хрватске странке права пред централом Српског народног већа (СНВ) спалили неколико примерака недељника „Новости“ уз понављање оптужби за ширење мржње и подстицање на паљење шума.

Припадници те странке оптужили су „Новости“ за ширење мржње и тражили престанак његовог суфинансирања из државног буџета.

У међувремену, председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац поручио је да очекује хитан разговор са државним врхом Србије, на коме би се разматрали последњи инциденти и однос према Србима у Хрватској. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести