Дачић: У мају конституисање новог скупштинског сазива

БЕОГРАД: „Скупштина Србије је тренутно у транзицији између два сазива, а у мају се очекује конституисање новог сазива на основу резултата избора одржаних 3. априла”, изјавио је председник Скупштине Ивица Дачић на отварању Београдске конференције правника у Дому Народне скупштине.
Танјуг/Јадранка Илић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Додао је да ће парламент брзо наставити да обавља своју основну, законодавну функцију, а после конституисања свих његових радних тела, пре свега одбора и своју контролну функцију.

"У протеклом периоду, односно последњем сазиву, имали смо живу активност и радили у тешким условима због пандемије и када смо морали доносити важне прописе како би се ублажиле последице пандемије", подсетио је Дачић.

Додао је да су међу законима донетим у претходном сазиву посебно важни били они из области екологије и енергетике, који, како је рекао, имају дугорочан стратешки значај за нашу земљу.

Каже да је историјски резултат рада тог сазива промена Устава у делу везаном за избор носилаца највиших правосудних функција.

"Резултат је историјски, јер је ово прва промена нашег Устава након 2006. године. Спровели смо процес на који се чекало од доношења устава пре 16 година. Још тада је било доста примедби, а главна се односила на превелико учешће законодавне и извршне власти у том избору", рекао је Дачић.

Навео је да су примедбе долазиле и са европских адреса, од Европске уније и Венецијанске комисије.

Подсетио је да је 16. јанаура спроведен референдум на коме су прихваћене промене и да је било потребно годину дана да се ускладе решења и спроведе процедура прописана Уставом.

"Поносан сам што смо јавно обавили овај процес, била су организована јавна слушања, експерти су рекли свој став, такође и људи из странака, те невладиних организација које се баве овом проблематиком", рекао је Дачић.

Истакао је да су овом променом независност судија и тужилаца подигнуте на виши ниво и учесницима конференције поручио да ће своје послове обављати уз највише достигнуте стандарде.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић рекао је да се образовање правника не завршава дипломирањем ни полагањем правосудног испита, већ они морају стално да се усавршавају.

"Добили смо независније правосуђе а тиме је и степен наше одговорности већи", рекао је он.

Младим колегама који се образују у правосуђу поручио је да треба да буду свесни да је реч о професији која је посебна и тражи велику одговорност и позвао њих и све учеснике конференције да усавршавају правосудни позив Србије.

Председник Адвокатске коморе Београда Момчило Булатовић је истакао да је заштита људских права основна улога адвокатуре и младима који ће се определити за овај посао поручио да од њих самих зависи колико ће у томе успети.

Подсетио је да се ове године обележава 160 година адвокатуре у Србији, али и на речи великог правника и академика Радомира Лукића да адвокати својим ангажовањем ослобађају народ од страха од државе и да су они ту да спрече државу да крши људска права.

Конференција се наставља сутра и у недељу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести