Дачић: Приоритет заштита државних интереса и евроинтеграције

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поновио је вечерас да је први приоритет Србије заштита националних и државних интереса, а затим и европске интеграције земље.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Дачић је, у емисији "Прав угао" на РТВ, истакао да је Србија незадовољна тиме што је до сада отворено 18 од 35 поглавља у преговорима са ЕУ и навео да је за то крив механизам који функционише у случају Србије - да се напредак, пре свега, оцењује спрам тога има ли напретка у дијалогу са Приштином, а не у процесу спровођења реформи.

На констатацију да из Брисела, ипак, кажу да су реформе толико слабе да не дају аргументе за отварање других поглавља, Дачић је рекао да то није тачно.

"Нико не спори да постоје примедбе, али нетачно је то што кажу, јер се пред сваку седницу Европског савета чека извештај Службе за спољне послове, до скора службе Могеринијеве, и увек се чека - да ли је било напретка у дијалогу. Ако није, онда отварамо једно, у ''врх главе'' два поглавља", рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је истакао да ће, све док постоји корелација између државних и спољнополитичких интереса, Србија водити такву политику - заштите националних и државних интереса и европских интеграција.Дачић је рекао и да не постоји као услов да Београд реши питање односа са Приштином признањем Косова да би Србија ушла у ЕУ.

"Све док постоји одређена корелација између нашег европског пута и заштите државних интереса, и док један није супротан другом, имамо то као наше приоритете и нећемо водити политику на уштрб наших националних и државних интереса", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је до застоја у дијалогу дошло када је Приштина увела таксе.Према његовим речима, подела Косова није било на дневном реду дијалога.

"Ја сам то износио у јавности као свој предлог, о томе није било дијалога на највишем нивоу", рекао је Дачић.

Како је навео, без компромиса нема решења тог питања и компромис мора да води рачуна о интересима Србије, а како ће то компромисно решење да буде постигнуто - о томе, каже, нема сврхе говорити сада, јер нема дијалога.

Дачић: У наредним недељама очекујем разговор са Вучићем

БЕОГРАД: Лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је вечерас да очекује да ће у наредним недељама разговарати с председником Александром Вучићем о предлогу да СПС и Српска напредна странка (СНС) на пролећне парламентарне изборе изађу на једној листи.

"Не зна се датум, али Вучић је, када смо причали о томе, рекао да ће то бити после празника, тако да очекујем да ће у наредним недељама бити разговора", рекао је Дачић у емисији "Прав угао" на РТВ, упитан зна ли се тачан датум разговора са Вучићем.

Упитан за Вучићеву изјаву да би "СПС за 15 минута могао да направи договор и с неким другим ко би био на власти", Дачић је рекао да је та изјава добра за бирачко тело - да је сигуран глас само онај за СНС и Вучића, а да ту има и неких других ствари које су, каже, биле у прошлости.

Дачић је навео да СПС никада није доносио одлуке о томе а да грађани претходно нису гласали за некога, што, додаје, не значи да социјалисти иду само са оним ко победи.

Подсетио је да је 2008. године ДС имала највећи број гласова, али је, каже, ситуација била таква да су са друге стране били Шешељ и Коштуница, који су хтели да пониште ССП.

"Када је Тадић изгубио председничке изборе, било је нелогично да са њим правимо владу", додао је Дачић.

Како је навео, ако постоје било какве сумње у лојалност социјалиста, постоји могућност да се у име државне политике коју заједно воде, направи заједничка листа, на којој би свако имао свој идентитет, а сарадња би се наставила.

"Ја са Вучићем нисам договарао ове ствари због математике и броја посланика, већ зато што смо имали и имамо заједничке циљеве. Све док се ради на тим циљевима, наравно да је та коалиција апсолутно неупитна", рекао је Дачић.

Тужба против Тепић због тврдњи о повлачењу признања

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је дао овлашћење адвокатској канцеларији Томе Филе да туже Маринику Тепић због њених навода да су српски привредници плаћали за повлачење признања Косова, па чак и новцем од испоруке оружја.

Дачић је у емисији "Прав угао" на РТВ рекао и да "нико није тако увредио Србију и нанео јој штету као она глупостима које је износила".

Истакао да ту нема никакве "приватне политике", већ да је Србија, након гласања у Унеску, где је тесном већином спречен улазак тзв. Косова у ту међународну институцију, почела да води системску политику и успоставља стратешка пријатељства и односе с другим земљама.

"Каква куповина... Мислите да је Гана или нека друга земља, таква да ће сада да на основу куповине донесе одлуку о повлачењу признања", рекао је Дачић.

Према његовим речима, то су стратешке одлуке, а онда држава потпише споразум о стратешком партнерству с неком земљом, стипендира студенте, укида визе, учествује у финансирању развојних пројеката...

На питање да ли ће тужити Тепићеву, одговорио је потврдно.

"Наравно да ћу је тужити. Канцеларија Томе Филе је рекла да ће поднети, не знам да ли су већ. Ја сам њима потписао овлашћење да је туже", рекао је Дачић и додао да је због таквих изјава веома отежана позиција Србије и људи који разговарају с појединим земаљама.

Упитан која ће још земља повући признање КиМ, Дачић је рекао да о томе не може да говори, али да ће бити нових повлачења.

Дачић: Ко осуђује мене, прво нек осуди Ђукановића

Односи Србије и Црне Горе су веома лоши, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да се се са својим црногорским колегом Срђаном Дармановићем последњи пут видео у децембру прошле године, али су, у међувремену, каже, разговарали.

Дачић је, гостујући на РТВ, апеловао на црногорске власти да се проблеми реше дијалогом и у миру.

"Ми смо спремни да разговарамо на ту тему, али они не одустају од примене тог закона (о слободи вероисповести). Шта значи та примена, то ћемо да видимо, али мене само занима да ли је могуће да нико од европских институција не реагује", рекао је Дачић.

Он је навео да је Србија указивала на штетност доношења Закона о слободи вероисповести и проблеме које може да изазове, јер је уперен против српског народа и Српске православне цркве (СПЦ).

Додао је да комуникација постоји, али да Црна Гора не одустаје од тог Закона.

"Не мислите ваљда да ће се сада једним разговором убедити Мило Ђукановић (председник Црне Горе) да одустане од тог закона", рекао је Дачић.

Каже да не жели да заоштрава ситуацију, али да је потпуно нормално да Србија треба да брани свој народ у Црној Гори где, подсетио је, живи 29 одсто Срба који чак немају ни статус националне мањине.

Дачић је рекао да у Београду постоје "агентуре црногорског режима" и да ту империју треба разбити, да у Србији има Црногораца који су на високим функцијама и упитао да има неки Србин у Црној Гори да је на власти.

"Је л'' га знате? Ја га не знам", рекао је Дачић и навео да онај ко њега осуђује, прво треба да осуди Мила Ђукановића.

Он је одбацио оптужбе да је Београд дестабилизовао Црну Гору и истакао да никада није речено да Србија жели да Црна Гора буде с њом у једној држави, нити је доносила акте који би имали било какве везе с унутрашњим односима у Црној Гори.

"У Црној Гори стално тврде да Србија наводно жели да поново буде у истој држави са Црном Гором. Не да не желимо, него је то завршена прича", казао је Дачић.

Додао је и да су данас на пријему који је приредио за шефове дипломатских мисија и међународних организација у Србији били сви шефови страних амбасада, укључујући амбасадора Црне Горе, али да није имао прилике да разговара с њим о актуелној ситуацији.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести