Дачић у Њујорку: Дебата у УН, учешће на значајним скуповима 

БЕОГРАД:  Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић боравиће у Њујорку од 22. до 28. септембра као члан делегације Србије која ће учествовати на генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација. 
Ivica Dacic/Tanjug
Фото: Tanjug

Шеф српске дипломатије учествоваће на бројним скуповима на високом нивоу који се одржавају у УН-у, на којима ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја. 

Планирано је и његово учешће и иступање на догађајима који ће окупити бројне светске лидере, попут Самита о миру у част годишњице рођења Нелсона Менделе и састанка посвећеног финансирању Агенде за одрживи развој које организује генерални секретар УН-а Антонио Гутереш. 

Учествоваће такође на састанку на тему светског проблема дрога којим ће председавати амерички председник Доналд Трамп, као и на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља у организацији Венецуеле. 

На маргинама генералне дебате биће одржан низ пратећих догађаја и регионалних састанака на којима ће учествовати шеф српске дипломатије, од којих су најзначајнији министарски састанак Централно-европске иницијативе, састанак министара иностраних послова држава Западног Балкана са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и неформални министарски састанак Америчко-јадранске повеље.

Учешће на генералној дебати и пратећим скуповима у УН-у биће прилика и за бројне билатералне сусрете шефа српске дипломатије са високим званичницима држава чланица УН-а, који ће, како се наводи у саопштењу МСП, бити искоришћени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију наших кључних спољнополитичких интереса, посебно у контексту питања КиМ. 

Поред унапред договорених званичних сусрета, догађаји у УН-у ће бити прилика и за реализацију краћих неформалних билатералних сусрета у циљу лобирања за приоритетне националне интересе. 

Такође, планирани су сусрети са појединим званичницима и представницима Уједињених нација који су прилика да се још једном истакне значај који УН имају за Србију када је реч о заштити нашег територијалног интегритета и суверенитета, као и да се истакне важност наставка сарадње и дијалога са УН у вези с питањима свим питањима од значаја за регион у наредном периоду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести