Дачић: УАЕ најзначајнији партнер Србије у региону залива

АБУ ДАБИ: Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) су најзначајнији партнер Србије у региону залива, а Емирати су препознали Србију као важног партнера на Балкану, изјавио је данас у Абу Дабију први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.
ivica dacic
Фото: Tanjug (video)

Дачић, који борави у билатералној посети УАЕ, током које се састаје са колегом и домаћином, министром иностраних послова и међународне сарадње УАЕ шеиком Абдулахом бин Заједом, обратио се на пријему у Амбасади Србије у Абу Дабију.

Том приликом, подсетио је да односи између Србије и УАЕ датирају још из времена Покрета несврстаних земаља, а да захваљујући напорима руководствима две земље, Србија и УАЕ данас имају одличне политичке и економске односе, који се убрзано развијају на свим пољима.

Додао је да је у претходном периоду потписан већи број важних билатерарлних споразума у више области, уз редовне посете на високом, нивоу, као и сусрете привредника.

Према његовим речима, даљем јачању сарадње допринеће и прва седница Мешовитог комитета за сарадњу Србије и УАЕ, која ће, како је најавио, бити одржана средином новембра у Београду. 

УАЕ су препознали Србију као важног партнера на Балкану, о чему говори број успешних емиратских компанија које послују код нас. То су неке од најважнијих домаћих фирми, поипут Етихада, Игл Хилса, Ал Дахре, Ал Равафед које у Србији остварују добре резултате, рекао је Дачић и додао да немали број реномираних српских предузећа са успехом послује у Емиратима, чиме на најбољи начин промовишу Србију.


Дачић и Бин Зајед договорили укидање виза за грађане Србије

АБУ ДАБИ: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар иностраних послова и међународне сарадње УАЕ шеик Абдулах бин Зајед 

договорили су данас укидање виза грађанима Србије који путују у ту земљу. Дачић и његов домаћин констатовали су висок ниво билатералних односа и сарадње и договорили њихово даље јачање и унапређивање.

Министар Дачић, који борави у посети Уједињеним арапским емиратима, истакао је задовољство нивоом остварених контаката на високом и највишем нивоу, као и успоном који бележимо у међусобној економској сарадњи. 

Потврдио је спремност Србије за даље јачање и проширење свестране сарадње на свим пољима. 

Саговорници су истакли да су задовољни и чињеницом да је у претходном периоду потписан већи број важних билатералних споразума из многих области. 

Двојица министара разговарала су о одржавању прве седнице Мешовитог комитета за сарадњу између Србије и Емирата која треба да буде одржана средином новембра у Београду. 

Министар Абдулах бин Зајед нагласио је да посета шефа српске дипломатије представља потврду пријатељских и партнерских односа две државе и поновио спремност његове земље да са Србијом гради изузетне билатералне односе.


Истакао је да број туриста из Емирата у Србији расте из године у годину изнео податак да је прошле године више од 20.000 посетилаца из Србије боравило у Емиратима.

УАЕ су најзначајнији партнер Србије у региону залива и опредељени смо да односе с њима подигнемо на ниво стратешког партнерства, рекао је Дачић.

О значају који Србија придаје Емиратима, додао је, говори чињеница да је Србија једна од првих земаља која је потврдила учешће на изложби Експо 2020. у Дубаију, што ће бити добра прилика да наша земља представи своје потенцијале.

Емирати представљају други дом за више од 6.000 српских држављања, што их чини најбројнијом српском заједницом на простору блиског истока, назначио је министар.

Они су Емирате препознали као идеално место за остваривање професионалних циљева, а многи од њих су на високим положајима у својим компанијама. Посебно радује чињица да Србију представљају на најбољи могући начин и тако доприносе подизању њеног угледа у овој земљи, рекао је Дачић.

Подсетио је и да је Србија укинула визе за грађане Емирата, а да се сада ради на томе да то буде обострано, што је, каже, важан корак напред у билатералних односима.

Шеф српске дипломатије се захвалио Емиратима на финансијској и логистичкој подршци коју пружају Амбасади Србије у Абу Дабију и пожело амбасадору Србије Станимиру Вукићевићу успешно обављање дужности.

Уверен сам да ће као први амбасадор Србије у Емиратима, у новим просторијама Амбасаде, дати нову енергију и подстицај даљем развоју укупних билатералних односа две земље, рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести