Дачић: Вучића у Берлину очекују притисци, зато су важни састанци у Кини

БЕОГРАД: Председника Србије Александра Вучића у Берлину очекују изузетни притисци у вези са Косовом и Метохијом због чега су веома важни и састанци које ће у Пекингу имати са председницима Русије и Кине Владимиром Путином и Си Ђинпингом, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Не очекују се притисци да се у Берлину донесе неки оквир о садржају споразума са Приштином, али ће свакако бити кулминација притисака на Србију да настави дијалог без обзира да ли ће Приштина укинути таксе или не", рекао је Дачић за Пинк.

Он је навео да је састанак у Берлину, који организују немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон а на који су позвани лидери западнобалканске шесторке, изазвао контроверзе у Европској унији и да је организован без знања Брисела, шефице европске дипломатије Федерике Могерини и других чланица ЕУ. 

Наводећи да Вучић трпи изузетне притиске, између осталог и да се обустави кампања Београда да друге земље повуку признање независности Косова, Дачић казе да су веома важни састанци у Пекингу 25. и 26. априла, због разговора са председником Кине, која је важан и јак савезник Србије, али и Путином.
Дачић је рекао да се у свету често пласирају дезинформације да Русија и Србија имају различите ставове по питању КиМ и истакао да то није тачно, наводећи да му је министар спољних послова Сергеј Лавров јуче поново рекао да ће Русија подржати свако решење за које Србија сматра да је у њеном интересу. 

"Лавров ми је рекао да ће састанак бити 26. априла у 15.45, што показује да и они посвећују изузетно велику пажњу том састанку", рекао је Дачић.
Министар је истакао и да је унутрашња стабилност у Србији важна због позиције у преговорима о Косову и додао да се ствара слика да постоји политичка неизвесност, која, оцењује, поткопава позицију Београда у преговарачком процесу са Приштином.  

"Постале су лајт мотив негативне слике које долазе из Београда. Ствара се слика као да у Србији постоји дилема ко има, ко нема подршку грађана и тиме се поткопава позиција Србије у преговарачком процесу", рекао је Дачић.
Он је, међутим, додао и да је позиција Србије много другачија и боља него пре пет, шест година, када нас нико ништа није питао, већ смо само радили оно што други замисле.

О опозицији: Забринуо бих се да ме такви воде...

Лидер СПС Ивица Дачић рекао је данас да није добро што део опозиције стално најављује "радикализацију", и додао да би се забринуо да га лидери опозиције - такви какви су - воде.

"Знате шта, и ми смо били у опозицији. Али, нико никад није рекао - ми ћемо да ухапсимо, па ћемо да упадамо...ја бих се забринуо да су ми такви вође у опозицији", истакао је Дачић за ТВ Пинк.

Што их је мањи број, они изгледа треба да буду радикалнији, казао је он у ироничном тону.
"Али, то је већ њихов проблем", рекао је он и додао, парафразирајући Тита, да  "власт која има овакву опозицију, не треба да брине за власт".
Поводом захтева опозиције који су изнети на протесту 13. априла, а тичу се слободе медија, Дачић је рекао да није видео медијску равноправност док је бивша власт била актуелна.

"Ја нисам могао на медије ни кад је ДС била на власти, а с којима сам био у власти, а замислите како је било опозицији тада", навео је он.
Коментаришући говор лидера ПСГ Сергеја Трифуновића на митингу прошле суботе и спомињања Мађара, Дачић је рекао:

"У недељу је била вечера за (Виктора) Орбана коју је у Суботици организовао председник Вучић. Морали смо да објашњавамо човеку засто се спомињу Мађари. Замислите да стварно нешто политички зависи од њега."

Он је додао да проблеми који постоје и ако постоје (између власти и опозиције) треба да се решавају дијалогом, у оквиру институција система.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести