Дачић: Захвалност Италији због подршке Србији на путу ка ЕУ

БЕОГРАД: Предстојећа посета шефа италијанске дипломатије Луиђија ди Маја Београду биће још једна прилика да се потврде одлични односи Србије и Италије у свим секторима, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Италија је прва држава са којом је Србија склопила споразум о стратешком партнерству и могу слободно да кажем да обе земље крајње искрено и одговорно схватају то партнерство као стратешко, и на политичком и економском плану, и у свим другим областима", казао је Дачић у интервјуу за италијанску агенцију Анса.

Он је нагласио да је економска сарадња две земље у сталном порасту, при чему је Италија традиционално један од три највећа економска партнера Србије, један од највећих инвеститора у Србији, док је, с друге стране, Италија традиционално водеће извозно подручје српских предузећа.

"Желимо да управо у овој области искористимо још могућности, а њих има, како би наша размена била још већа и квалитетнија. Наше партнерство је веома снажно и на политичкој равни и на билатералном плану, али и у међународним форумима. Захвални смо Италији и њеним лидерима што у континуитету подржавају наше аспирације за чланство у Европској унији", рекао је Дачић.

Он је додао да ће радити на томе да се заједничка седница влада две земље организује што је пре могуће, изразивши наду да би то могло да се догоди до краја ове године у Београду.

"То ће бити четврта заједничка седница влада Србије и Италије и то већ довољно говори о интензитету наших односа и о нашој заједничкој потреби да учвршћујемо стратешко партнерство. Ова заједничка седница могла би да буде одлична прилика и за организацију пословног форума привредника и компанија две земље, како бисмо отворили пут за нове пословне аранжмане и инвестиције", навео је шеф српске дипломатије.

Говорећи о темпу преговора о придруживању Србије Европској унији, он је казао да Србија није тиме задовољна, иако је у том процесу најдаље одмакла од земаља кандидата.

"Што се Србије тиче, она је спремна да иде много брже ка чланству у ЕУ, али то не зависи само од нас. Прошле године отворили смо само два преговарачка поглавља, иако смо били спремни за више, али читава година била је у знаку европских избора, а потом и конституисања институција Уније, тако да је у Бриселу било веома мало ентузијазма за питање проширења, за које смо ми с пуним правом највише заинтересовани", рекао је Дачић. Коментаришући нову методологију за приступање ЕУ, коју је израдила нова Европска комисија, он је навео да у њој има позитивних наговештаја, пре свега у чињеници да Србија и Црна Гора, које су најдаље одмакле у процесу, могу да изаберу да ли ће свој пут наставити по досадашњем моделу или ће прихватити нова решења.

"То је фер одлука и ми ћемо проценити коју ћемо опцију прихватити. Оно што је много битније и што ми тражимо од ЕУ јесте да се с много више ентузијазма посвети пријему нових чланица и њиховој припреми за чланство, него што је до сада био случај и због чега у великој мери наш пут ка ЕУ траје оволико дуго. Нова Европска комисија својим првим потезима даје оптимизам да ће се кретати у том правцу", нагласио је српски министар.

Говорећи о очекивањима од нове косовске владе коју предводи Аљбин Курти, рекао је да од ње не очекује ништа, али да очекује да сви они који имају утицај на ту владу коначно и на делу покажу тај утицај и приморају Приштину да се понаша одговорно.

"Дијалог стоји у месту већ више од годину дана и то искључиво заслугом Приштине и допуштањем да својим играријама и нечувеним потезима омета и потпуно блокира овај процес. Подсетићу вас да су већ дуже од годину дана на снази нецивилизацијске таксе од 100 одсто на робу из Србије, што је практично значило забрану трговине, а то се дешава усред Европе у 21. веку", рекао је Дачић.

Истакао је став Београда да та ирационална одлука Приштине мора бити уклоњена да би дијалог био настављен.

"Ми очекујемо да то ускоро буде учињено и спремни смо да одмах наставимо разговоре, јер Србија је највише заинтересована да се до решења дође. Решења које ће бити засновано на компромису, а не на наметању, решења које ће обезбедити дугорочни мир и стабилност у нашем региону и које ће нашој деци омогућити нормалну будућност, без страха од реактивирања конфликта", навео је Дачић.

Он је додао да поздравља то што је председник САД Доналд Трамп именовао амбасадора Ричарда Гренела за свог специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине, јер је тиме учињен какав-такав помак за излазак из досадашње пат-позиције.

"Уколико би именовање неког специјалног представника ЕУ допринело на сличан начин, ми бисмо то такође радо прихватили", истакао је Дачић.

На питање да ли је забринут наставком миграционих токова дуж такозване балканске руте и да ли је Србија спремна за евентуалну нову мигрантску кризу, шеф српске дипломатије је одговорио да забринутост постоји, али да је за разлику од многих других европских држава, Србија уједно и спремна за суочавање с тим изазовом.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести