Дачић: Србија се суочава са двоструким стандардима Запада

МОСКВА: Србија се константно суочава са двоструким стандардима Запада због својих односа са Кином, Русијом и другим земљама, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у недавном интервјуу за руску телевизију РТ. 
ivica dacic, Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Дачић је тм приликом рекао да очекује додатне притиске на нашу земљу због односа са Кином, али оцењује да је то већ постало нормално и уобичајено. 

Шеф српске дипломатије је, међутим, нагласио да је Србија отпорна на притиске. 

"Они имају примедбе на све. Укинемо визе за Кину, Запад је против. Укинемо визе за Индију и Индонезију, Запад је против. Укинемо визе са Русијом, они су против. Сада потписујемо договор о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, они имају примедбе", рекао је Дачић за РТ, у интервјуу објављеном крајем априла.

Он је, међутим, нагласио да је проблем само када Србија успоставља пријатељске односе, док, како је навео, Запад нема ништа против када су Хрватска, Мађарска или Немачка пријатељи са Кином. 

"То су двоструки стандарди. Исто је са Немцима и северноевропским земљама које могу да користе руски гас из Северног тока, али Срби не би требало да користе руски гас, јер ће их он ошамутити. Немачку и друге неће. То су двоструки стандарди, али ми живимо с њима константно", рекао је Дачић. 

Упитан да ли је сигуран да Турски ток неће задесити иста судбина као и Јужни ток, Дачић је рекао да су компаније које ће градити инфраструктуру и дистрибуирати гас сада другачије организоване.

"Ипак, потпуно сам сагласан да постоји велики притисак, сви су радили против Јужног тока. С друге стране, шта је последица тога... Сада се Турска придружила пројекту, сада се зове Турски ток. Србија је завршила сву папирологију, изградња гасовода у дужини од 400 километара је већ почела у нашој земљи. Надам се да ће све у Бугарској бити у реду, да неће бити препрека овог пута. Наравно, то је главни разлог за политички притисак на Србију, али нико други нам не нуди гас", рекао је Дачић. 

Он је међутим, нагласио да је Србији потребан гас како би обезбедила грејање својим грађанима и како би функционисала индустрија. 

"Они нам не могу нудити празна обећања. Све сами разговори, али нема гаса", рекао је Дачић. 

Министар спољних послова подсетио је да су САД понудиле испоруку течног гаса преко терминала на острву Крк у Хрватској. 

"Ипак, то не постоји, постоје неки планови да се изгради ова инфаструктура, али се то још није догодило. Србија сада добија гас само преко Украјине и када Русија затвори тај гасовод, одакле би требало да добијамо гас?", упитао је Дачић. 

Он је додао да је Србија навикла на притиске и двоструке стандарде. 

"Србија не подлеже притиску, али треба обратити пажњу на друге земље", поручио је шеф српске дипломатије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести