Дачић: Желимо да у Скопљу знају да ми све знамо 

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је одлука Србије да повуче особље Амбасаде у Македонији заправо порука Скопљу да све знамо и шта су се договарали и шта су договорили, а то је, истакао је, нешто што се не ради пријатељима.
Ivica Dačić, Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Упркос томе, истакао је, Србија жели добре односе са свим државама у региону ради мира и стабилнонсти.

Тиме, каже, Србија жели да смири новонасталу ситуацију са Македонијом која се не заснива на претпоставкама, већ на недвосмислено утврђеним радњама које говоре о појачаном офанзивном деловању према Србији.

Дачић је гостујући у Јутарњем програму Пинка рекао да ће све што се догодило последњих дана бити предмет разговора са нашим дипломатама, али и са колегама у Македонији.

Најавио је да ће председник Србије Александар Вучић сутра разговарати телефоном са премијером Македоније Зораном Заевом и да ће се он чути са својим колегом Николом Димитровим.

И премијерка Србије Ана Брнабић ће, каже, имати прилику да се сретне са Заевим на једном међународном скупу ових дана.

Ми се трудимо ра разговарамо, али да заштитимо интересе своје земље и не угрозимо мир и стабилност у региону. То о чему говоримо, свима да буде јасно, није ништа што би спадало у домен неких претпоставки већ постоје недвосмислено утврђене радње које говоре о веома појачаном и изузетно офанзивном деловању према институцијама и Републици Србији и особљу Амбасаде у целини у Скопљу, рекао је.

Веома је, каже, да знамо у каквом ће окружењу наше особље радити у Амбасади у Скопљу. 

Ми из свега овога морамо да извучено неке поуке о начину нашег организована, рекао је Дачић истакавши да Србија није предузимала и не предузима ништа против Македоније свих ових година. 

Србија је, указао је, била веома коректна и конструктивна и није се мешала у унутрашње ствари Македоније, па чак ни и у они турбулентним временима када су имали свакодневне протесте.

Не постоји ништа на основу чега би се, јасан је Дачић, могло утврдити да је Србија било када предузела било шта што би било против интереса Македоније. 

Веома смо јасни када кажемо да желимо добре добросуседске односе, са Македонијом, али ти односи морају да се базирају на принципима реципроцитета. А то је како ви према нама, тако ми према вама, навео је Дачић.

Министар је казао и да ничег нема чудног у томе што ће Македонија подржати чланство Косова у Унеско, али је, цитирајући немачку канцеларку Ангелу Меркел, указао „да се то не ради пријатељима“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести