Дамир Зобеница: Регионални бизнис-форум постао адут Војводине

НОВИ САД: Јесење пленарно заседање комитета Скупштине европских регија (АЕР) одржано је у Скупштини Војводине од 25. до 27. септембра, а по први пут у Новом Саду представници европских региона одржали су седнице сва три комитета који функционишу у оквиру АЕР-а.
zobenica FF--2418
Фото: Дамир Зобеница, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Потпредседник Скупштине Војводине и потпредседник Скупштине европских регија задужен за међународну дипломатију Дамир Зобеница истиче за „Дневник„ да је Војводина и ранијих година била домаћин за активности АЕР-а, али то је највећи догађај који се десио у покрајини, и да су презадовољни резултатима.

– За пленарно заседање пријављено је укупно 138 људи из АЕР-а – рекао је Зобеница за „Дневник”. – Поређења ради, на пролећном заседању три комитета АЕР-а у Араду било је тек нешто више од педесетак учесника. Главни догађај, Генерална скупштина АЕР-а, окупља између 130 и 150 учесника, а на самим заседањима комитета се до сада није дешавало да буде толики број људи. Тако да смо се добро припремили.


Представљамо потенцијале

Ми смо први пут прешли с поља политичког и искористили наше везе и утицај у Скупштини европских регија да организујемо нешто што ће бити више него конкретно за привреду. Наравно, као држава домаћин, имали смо најбоље могућности да предста-

вимо наше потенцијале и да се наше компаније представе у што бољем светлу, да остваре што више контаката који ће имати за реализацију конкретне ствари за нашу привреду. Изузетно смо поносни што смо после дужег низа година успели да направимо конкретан допринос за нашу привреду. Наравно, ефекти реги-

оналног привредног форума ће бити праћени кроз време и сасвим сам сигуран у то да ће дати одговарајуће резултате.


Он истиче да је главна тема пленарне седнице била „опен дата”, коју је спроводила као министар, а наставила као председница Владе Србије Ана Брнабић.

– Ми смо само наставили с адекватним и релевантним саговорницима из Европе ту тему и на нашем заседању  Тема подразумева приближавање Србије нормалним, савременим токовима у којима нисмо могли да се поредимо с неким развијеним западним државама. Е-управа је носилац пројекта, а циљ је да наша администрација пређе у 21. век и приближи се развијеним земљама. Такође, у оквиру пројекта Е-управе, као Скупштина Војводине покушавамо да имплементирамо Е-парламент. Сигурни смо у то да ћемо, уз помоћ Републичке и Покрајинске владе у овом мандату успети да у потпуности осавременимо и начин рада Скупштине Војводине, где ће бити повезана у интегрисани систем како скупштина сама, тако и с Покрајинском владом.

Шта је по вама, осим те теме, најзначајнији догађај који се одиграо током заседања АЕР-а у Новом Саду?

– Најбитнија ствар која је обележила заседање АЕР-а је да је по пут организован парлалелни догађај, Регионални бизнис-форум. С обзиром на то да имамо позицију у Извршном одбору АЕР-а, пре нешто више од пола године донели смо одлуку о томе да направимо паралелни догађај који ће дати конкретне резултате. То значи да људи из више од 30 европских региона анимирају своје привреднике, привредну комору и развојну агенцију и било који део администрације и покушају да привреднике из те регије доведу на догађај који ће се одржати упоредо са седницом комитета АЕР-а. Ми смо то успели и регионални сајам, који се одржавао у Привредној комори Војводине, доживео је успех. Било је привредних субјеката из 16 земаља с три континента, с укупно 130 пријављених фирми. Одржано је 69 Б2Б састанака између компанија. С обзиром на то да су ти састанци најефикаснији у свету бизниса, данас очекујемо да ће се остварити конкретни резултати

Да ли ће ти привредни састанци бити имлпементирани као нова вредност која ће пратити будуће сесије АЕР-а и тако, на пример, отворити могућност да се привреда Војводине представи у другим регионима ван Србије?

– Ми смо предложили и представили идеју да се у оквиру јесењег заседања комитета АЕР-а упоредо одржава и регионални бизнис-форум у том региону у којем заседа АЕР. Међутим, након овог успешно организованог регионалног бизнис-сусрета, предложићемо да им и наредних година Војводина буде домаћин. То је идеја коју ћемо презентовати и видећемо да ли ће је прихватити. Имајући у виду да је комплетна идеја о одржавању бизнис-форума наша и да смо га, као представници Војводине у АЕР-у, сами успешно организовали, наравно, у сарадњи с Покрајинском скупштином и Покрајинском владом, Привредном комором Војводине, Развојном агенцијом Војводине и Фондом „Европски послови”, ми ћемо предложити да Војводина у наредним годинама буде домаћин. Мислим да је најсврсисходније да се привредници региона окупе код нас и да Војводина има бенефите од тога.


Млади из Европе 2019. године поново у Новом Саду

Зобеница истиче да је договорено да ће следеће године Нови Сад бити домаћин Летње академије АЕР-а, која подразумева долазак младих из читаве Европе. Војводина и њен административни центар већ су били домаћини тог скупа пре неколико година, али 2019. година одређена је за тај скуп пошто ће следеће године Нови Сад бити Европска престоница младих.

- Ми ћемо, заједно с ОПЕНС-ом, организовати низ манифестација, угостити на леп начин више од стотину младих из европских региона и представити нашу државу у најбољем светлу – наводи потпредседник АЕР-а.


АЕР окупља око 150 региона. Неки од њих се и нису у Еропи. Колико деловање кроз Скупштину европских регија може допринети побољшању односа међу државама, пре свега у региону?

– То што АЕР није везан за Европску унију даје нама шансу. Већ други пут имамо позицију потпредседника, као и позицију потпредседника једног од три комитета АЕР-а. Дакле, веома смо добро котирани. А Скупштина европских регија има велики број региона ван Европске уније, попут турских, руских, украјинских, грузијских... И Велика Британија излази из ЕУ, тако да ће и њихови региони бити ван ЕУ. АЕР је организација регија од које Србија може имати само користи. Успостављање добрих регионалних односа свакако може утицати и на међудржавне односе, иако нису наша ингеренција с покрајинског нивоа, али између региона готово нигде не постоје отворена питања. Од државне политике, где врло често имамо оптерећеност државним питањима, односно нерешеним односима, како из прошлости, тако и садашњости, на регионалном нивоу немамо такав проблем јер, буквално, ни с једном регијом Европе немамо отворених питања. То само може допринети бољој позицији Србије и јачању утицаја Србије кроз добру видљивост Војводине као европске регије.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести