ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА Вучевић: Вечна захвалност херојима

За Нови Сад је данашњи датум важан историјски датум, који треба да памтимо јер град-херој данас обележава 75-годишњицу ослобођења у Другом светском рату.
novi sad panorama, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Тог 23. октобра 1944. године у Нови Сад су, након три и по године окупације и страховитих страдања у злочинима фашистичке војске, пре свега српског, јеврејског и ромског становништва, ушле јединице Народноослободилачке војске Југославије, Црвене армије из Београда и ослободиле наш град од последњих фашистичких трупа.

– Морамо бити поносни и свесни великих жртава и доприноса наших предака који су нам донели слободу и створили услове да данас живимо у граду у миру и слободи – нагласио је тим поводом  за „Дневник” градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. 

Он је поручио да треба да будемо свесни тога да је та слобода била веома скупо плаћена, Нови Сад је патио, крварио и платио високу цену у Другом светском рату и да је слободу дочекао с 20.000 становника мање у односу на почетак рата.

– Мора нам то бити у главама и мислима када се разговара и када обележавамо тај веома битан датум, значи 75 година од доласка слободе и од стварања услова да Нови Сад може да се развија, да може дочекати да буде и Европска престоница младих и Европска престоница културе, да постане универзитетски центар и седиште великих компанија...

Све оно о чему смо сањали, навео је први човек града Новог Сада, суштински је добијено, односно створени су услови ослобођења 23. октобра 1944. године. Зато, поручио је, дугујемо вечну захвалност, сећање и дивљење знаним и незнаним херојима, нашим борцима, али исто тако и савезничким војскама, пре свега Црвеној армији, који су нам донели слободу.

На питање како коментарише то што, упркос тим великим жртвама у Другом светском рату, данас постоје покушаји ревизије историјских чињеница, рекао је да такви покушаји постоје, отварају се разне теме и постављају се разна питања, али не треба дозволити да се доведи у питање да су фашизам и нацизам били највеће зло за човечанство. 

Фото: Dnevnik.rs

Од доласка слободе прошло је 75 година, од стварања услова да Нови Сад може да се развија, да може дочекати да буде и Европска престоница младих и Европска престоница културе, да постане универзитетски центар и седиште великих компанија...

– Не треба ни бежати од расправе о одређеним стварима, било је вероватно и нејасноћа око неких историјских области, али не треба дозволити да се доводи у питање да су фашизам и нацизам били највеће зло које је човечанство познавало и да су нанели страховите штете, разарања за цело човечанство, па и на нашим просторима и у нашем граду – нагласио је Вучевић. – Нажалост, сведоци смо и страдања наших суграђана у Новосадској рацији, али и депортације Јевреја априла 1944. и, нажалост, многих других злочина. Може се причати о свему, али не може се довести у питање да је фашизам зло, да су у Новосадској рацији убијени невини људи само зато што су презивали другачије, што су припадали другој цркви и религији и што су имали другачију боју коже, као што нико не може довести у питање да је Јасеновац други Аушвиц, фабрика смрти, а не неки камп, како га, нажалост, покушавају назвати и неки наши савременици из суседних држава. У том делу нема простора за дискусију и за било какво питање.


Додела градских признања

У Градској кући данас у 12 часова градоначелник Новог Сада Милош Вучевић уручиће овогодишњим добитницима Октобарску награду и Новембарску повељу. Професор др Илија Ковачевић и уметник и музичар Милан Мумин добитници су овогодишње Октобарске награде града Новог Сада, док је Новембарска повеља припала резервном пуковнику Бошку Пилиповићу и ветеринару, рабиологу и научнику др Милошу Петровићу.


Нови Сад је од 1975. године Град-херој, када је добио Орден народног хероја због жртава које је претрпео у рату.

На питање колико је Нови Сад, који је и слободарски град, током историје успео да сачува те вредности, градоначелник је рекао да су те вредности суштински уткане у град и да су оне фундаменти развоја.

– Дубоко верујем у те вредности. Оне су дубоко укорењене у нама и нико нам их не може насилно одузети јер Нови Сад је саткан од таквих вредности. – поручио је градоначелник Милош Вучевић.

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести