Председник Србије: Поглавља важна, колико је важно и да себе променимо

БЕОГРАД, ЛУКСЕМБУРГ: Отварање поглавља је важна вест за Србију, али важно је и да ми себе променимо, јер ће онда наша земља за наше људе да буде боља, поручио је председник Републике Александар Вучић.
eu zastave, Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је Србија напредовала на путу евроинтеграција и подсетио да се пре 3-4 године борила за добијање датума за отпочињање преговора.

Данас смо отишли далеко у смислу европских интегртација и прављењу друштва које је пристојније и другачије. Желим још много тога да урадимо и још много тога треба да направимо, пре свега због себе. Важно је да себе променимо, јер ће онда наша земља, за наше људе да буде боља, закључио је Вучић.

На међувладиној конференцији Србија - ЕУ у Луксембургу вечерас ће бити отворена два нова поглавља.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић ће, како је раније било најављено, представљати Србију на Шестој међувладиној конференцији, и другој током малтешког преседавања Европској унији, на којој ће бити отворена два поглавља 29 - Царинска унија и 7 - Право интелектуалне својине. 

После Међувладине конференције, која ће почети у 19:30 сати, у 20:30 биће одржана конференција за штампу на којој ће - поред министарке, говорити представници Европске комисије и Малте, као државе која председава Унијом. 

Србија је у досадашњем процесу приступања отворила осам поглавља, од којих су два привремено затворена, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Министарка је раније изјавила за РТС да отварањем још два поглавља у преговорима са ЕУ Србија шаље поруку да је стабилна земља која спроводи реформе у разним областима.

Она је нагласила се отварају два веома важна поглавља. Интелектуална својина, како каже, односи се на ауторска и сродна права и права индустријске својине, борбу против пиратерије, заштиту потрошача, ознаке географског порекла, брендирање робе, боље позиционирање наших компанија.

То су важне ствари посебно за људе из културе, иновација, науке, нагласила је Јоксимовић.

Поглавље које се односи на царинску унију, додала је, важно је за читаву привреду, јер то значи да ће Србија, испуњавајући стандарде из ове области у моменту када постане чланица ЕУ примењивати несметано кретање роба унутар ЕУ, а према роби из трећих земаља примењиваће исте царине и квоте као ЕУ.

Задовољна сам што идемо у реформска, техничка поглавља која показују да се реформе спроводе у различитим областима. То су конкретна поглавља која ће наши грађани и привреда осетити кроз процес усклађивања. Када мењате законодавство, мењате и правила понашања, рекла је Јоксимовић.

Она каже да Србија има солидан темпо што се тиче отварања преговарачких поглавља и додаје да су припремљене додатне преговарачке позиције за које очекује да ће бити отворене до краја године, током естонског председавања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести