Декан ФПН: За очекивати позитивнији уплив САД по питању КиМ

БЕОГРАД: Декан Факултета политичких наука Драган Р. Симић оценио је данас да резултати недавно одржаних америчких избора за Конгрес показују да у политици САД неће бити темељнијих заокрета, али да је, у односу према Србији, због решавања ситуације на КиМ, за очекивати позитивнији уплив Вашингтона, јер ЕУ не налази адекватан начин да преговори крену у правом правцу.
Танјуг/видео/Драган Р. Симић
Фото: Танјуг/видео/Драган Р. Симић

"Када је реч о нама, имајући у виду да су преговори о КиМ у заостајању, да се тешко долази до споразума, да албанска страна веома избегава да се дође до решења и да можемо да кажемо да је у нашем региону мир доведен у питање, за очекивати је да дође до позитивнијег америчког уплива јер ЕУ не налази прави начин да преговори крену у правом правцу", рекао је Симић за Танјуг.

Декан је пред почетак трибине на тему "Америка на путу ка 2024. години" на којој је био један од говорника, подсетио да је група студената и професора ФПН посетила Охајо у време недавних избора за Конгрес, који се још називају међуизборима, јер "показују стање у америчком друштву и врста су референдума о учинку председника и на неки начин најављују трендове и код партије на власти и оне која настоји да је склони са те власти у наредне две године".

Према његовим речима, Републиканци су очекивали много већи преокрет у своју корист, демократе су на неки начин издржале.

"Дошло је до промене пар седишта и вероватно је да неће бити темељнијих заокрета у америчкој политици - унуташњој и спољној која нас овде посебно интересује", рекао је декан.

"Када је реч о кључним међународним тачкама наставиће се америчка подршка Украјини, вероватно ће Конгрес пропитивати величину те финансијску помоћи и издатака, али ће се свакако наставити и санцкије Русији када је реч о том најважнијем међународном погледу", навео је он.

Према Кини је са обе стране, и код Републиканаца и Демократа, једнако чврст став, рекао је декан.

"Ако нови републиканац буде изабран на место председника доњег дома америчког Конгреса готово је сигруно да ће и он ће посетити Тајван, као и Ненси Пелоси, чиме ће се односи додатно затегнути", рекао је декан и додао да су то ствари које се неће битније мењати у међувремену.

Трибину је организовао Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, Центар за студије САД Факултета политичких наука, чији је Симић уједно и оснивач и студентска организација Европски студентски форум.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести