Делави очекује да ће избори на КиМ бити фер 

ПРИШТИНА: На дан локалних избора на Косову и Метохији, у недељу 22. октобра, Амбасада САД у Приштини ће имати 30-40 тимова који ће посматрати изборни процес, бројати гласова и водити рачуна да они протекну у демократској и фер атмосфери, без било каквих притисака, изјавио је амбасадор САД Грег Делави. 
Priština  Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

"Наш циљ биће да осигурамо да се ствари одвијају онако како би требало да се одвијају и да нико не врши притисак на чланове бирачких одбора или на бираче на бирачким местима", рекао је Делави.Он је, каже, забинут у вези са пријавама притисака на северу Косова, како економског, тако и у неким случајевима, како је рекао, нажалост, физичког притиска.

Делави је у интервјуу за РТВ Ким рекао да сматра да грађани заслужују могућност да чују кандидате који учествују у изборној трци, да би медији требало да буду у стању да извештавају о ставовима кандидата слободно без икаквог уплитања владе и да не би требало да буде никаквих претњи, насиља и притисака. 

Осуђује, каже, настојања која медијима ограничавају могућност да извештавају о кандидатима.

"Морам да кажем да избори нису нарочито демократски уколико кандидати одустају услед притисака и уколико чланови бирачког одбора или посматрачи бирачких места одустају због притисака. Сматрам да су избори у већинској заједници на Косову компетитивни. Има доста кандидата за председнике општина и за одборнике у скупштинама општина. Волео бих да видим већу конкурентност у мањинским заједницама, такође", рекао је Делави који каже да, упркос свему, очекује фер изборе у недељу.

Он је подсетио да Заједница српских општина проистиче из Ахтисаријевог плана и додаои да то питање дуго "лебди у ваздуху".

"Настављам да аргументујем и наводим разлоге у прилог Заједнице општина са српском већином. Она проистиче из Ахтисаријевог споразума од пре скоро десет година. Савршено је оправдана и шта више знате о њој више увиђате да је оправдана. Нормализује оквир за општине са већинским српским становништвом и олакшава им да раде заједно на питањима као што су здравствена заштита и образовање где је језик важан елемент", рекао је Делави.

Сматра да ће то бити добро за косовске Србе и сматра да ће то такође бити добро за остале мањинске заједнице на Косову."Сматрам да ово питање већ довољно дуго лебди у ваздуху. Дошло је до договора и свакако подстичем владу и заједнице да почну да раде на следећем кораку, а то је израда статута за Заједницу", казао је амерички дипломата.У складу са политиком земље коју представља, амбасадор "снажно подржава развој Косовских безбедносних снага у оружане снаге Косова".

"То подржавам преко уставног амандмана како би се осигурала подршка заједница. Сматрам да до трансформације треба да дође постепено, да би требало да буде учињена на професионалан начин и да би требало да буде потпуно јавна и транспарентна тако да сви знају шта се дешава. Желео бих да видим да се ова промена оствари преко уставног амандмана и подстакао бих косовске Србе поред свих осталих грађана Косова да учествују у дебати. Сматрам да би косовски политичари требало да изађу у народ и објасне о чему је реч", рекао је Делави који сматра да у јавности има много дезинформација о вом питању.

Сматра и да, како каже, "Косово као суверена и независна држава заслужује војску као свака друга суверена и независна држава". Питање је како да стигнемо одавде до тамо", рекао је.Амерички дипломата није желео да коментарише изјаву косовског председника Хашима Тачија да је Специјални суд за ратне злочине ОВК формиран под притиском међународне заједнице, али је навео да су САД "потпуно посвећене томе да тај суд буде оперативан и обавља посао због којег је основан".

Он каже да је најважнија ствар да сви препознају да су дани Трепче као "југословенског драгуља" завршени, али и да у управљачки тим тог комбината треба да буду укључени косовски Срби.Амбасадор не мисли да ће иступање САД из УНЕСКО-а наштетити аспирацијама Косова да постане члан те организације.

"Свакако Сједињене Америчке Државе настављају да снажно подржавају жељу Косова да постане чланица ове организације. Сигурно ће то на Косову помоћи у заштити и унапређењу културе, наслеђа, науке, итд. Сматрамо да је то добро за све грађане, за све косовске заједнице. Такође, подржавамо жељу Косова да се придружи Интерполу који представља веома важну организацију за спровођење закона што је веома важно у данима тероризма и протока људи преко граница свих балканских држава", рекао је Делави.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести