Делегација Скупштине Србије у посети седишту НАТО

БЕОГРАД: Заменик помоћника генералног секретара НАТО Џејмс Апатурај изјавио је да су Србија и НАТО у протеклој деценији развили снажно партнерство у практичној сарадњи.
NATO u Briselu Foto:  AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
Фото: НАТО у Бриселу Фото:  AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ово партнерство је засновано на разумевању да смо суседи, и да заједнички рад с нашим суседима на питањима безбедности чини наше грађане безбеднијим, рекао је Апатурај поводом посете делегације Скупштине Србије седишту НАТО у Бриселу.

Он је подсетио и да је, на пример, 2018. године Србија је била домаћин велике НАТО вежбе за реаговање у случају непогода, која је допринела заједничкој спремности да се суочи с ванредним ситуацијама као што су поплаве, земљотреси и шумски пожари.

Како саопштено из Канцеларије за везу НАТО у Београду, подсетио је такође да су НАТО и Србија недавно договориле и нови Индивидуални Акциони План Партнерства за период 2019-2021, у коме су изложени детаљи који предвиђају сарадњу у наредне две године и на који начин ће НАТО помагати Србији у њеним напорима при спровођењу реформи.

У делегацији Скупштине Србије која је посетила НАТО били су посланици Весна Марковић (Српска напредна странка), Гордана Чомић (Демократска странка), Бранимир Јовановић (Социјалдемократска партија Србије) и Александар Стевановић (Странка модерне Србије).

Посета је организована и подржана од стране Одсека за јавну дипломатију НАТО, као део напорима да се боље представи и објасни партнерство НАТО и Србије. У оквиру посете, српски посланици су посетили и НАТО где су се састали са низом високих НАТО званичника, каже се у саопштењу.

Осим НАТО, посланици су посетили и институције ЕУ: "European External Action Service " и Европски парламент. Током посете институцијама ЕУ, теме које су обухваћене биле су, наравно, односи између ЕУ и Србије, улога и приоритети ЕУ, као и то на које начине ЕУ комуницира о процесу придруживања ЕУ у Србији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести