ДФ: Дволичне поруке захвалности Већа СПЦ-у

ПОДГОРИЦА: Опозициони фронт саопштио је данас да Веће за националну безбедност шаље, како кажу, дволичне поруке захвалности о очувању мира и стабилности Српској православној цркви, а својим радњама чини све да грађански мир у Црној Гори буде угрожен као никад досад.
crna gora protesti
Фото: Tanjug (Marija Petrović)

Најоштрије осуђујући такав поступак ДФ истиче да је током протеклих недеља у Црној Гори "учинињено и чини се све да се кроз репресивни полицијски апарат на силу обезбеди примена антиправославног Закона о слободи вероисповести".

"ДФ указује на то да је управо полиција, под директном командом Веселина Вељовића, брутално пребила чак и владику Методија, који је завршио у болници. Исто онако као што је, злоупотребљавајући полицијска овлашења, у низу акција пребијала и младиће по Зети, Подгорици, Пљевљима и осталим црногорским градовима, гђе се протестовало против Закона о слободи вероисповести" наводи се у саопштењу.

Оно што ће, како истичу, посебно остати забележено у аналима "Вељовићеве бруталности и бешчашћа, јесте да су одређени полицајци, у свом безумном походу пребијања верника по Подгорици, сузавцем и димним бомбама засули чак и Храм Христовог воскресења у Подгорици".

На овај начин, како кажу, "режим је јасно показао како ће у пракси спроводити реализацију овог Закона и уз употребу САЈ-а и других параполицијских структура вршити десанте на наше храмове, манастире и цркве, истеривати свештенство и вернике Српске православне цркве".

Хапшење посланика ДФ-а у Скупштини Црне Горе и подизање кривичних пријава против њих без скидања имунитета, одводећи из директно из Парламента у затвор, како су казали, представља једну од најцрњих тачака у историји црногорског парламентаризма још од времена краља Николе.

"Веће за националну безбедност, сада шаље дволичне поруке захвалности о очувању мира и стабилности, а својим радњама чини све да грађански мир у Црној Гори буде угрожен као никад досад", истичу из ДФ-а.

У том политичком савезу су уверени да ће свештенство и сав верујући народ, доследан заклетви коју је прочитао владика Јоаникије на Тројичинданском сабору, бити спреман да "својим животима" брани светиње Српске православне цркве, и масовним окупљањима веома брзо и ефикасно одговори на ову “захвалницу” режима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести