Дијалог ће наставити Вучић и Тачи, без Харадинаја за вратом

ПРИШТИНА: Саветник бивше председнице Косова Атифете Јахјаге Рамуш Тахири изјавио је данас да су након оставке Рамуша Харадинаја избори једина опција од три законски могуће и сматра да њихово расписивање неће утицати на дијалог Београда и Приштине.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Дијалог ће бити настављен на нивоу председника који сад имају слободније руке него пре - барем Хашим Тачи, јер за вратом неће имати Рамуша Харадинаја", сматра Тахири.

Он у изјави за Тањуг наводи да очекује да би до краја децембра, имајући у виду да председник САД Доналд Трамп у фебруару почиње кампању, требало да се постигне споразум, барем оквирни, о нормализацији односа Београда и Приштине како би Вучић и Тачи ишли у Вашингтон.

"Не очекујем да ће нешто ново искрснути, а да не знамо, и зато сам оптимиста. Без обзира шта се дешава са Харадинајем, Косово и Србија ће наставити ђиалог или у Бриселу или у Ваштнгтону и постићи барем оквирни договор", казао је Тахири.

Он каже да позив Рамушу Хардинају у својству осумљиченог у Хаг у Приштини не виде као безазлен и оцењује да од онога што се тамо десизависи и Харадинајева кандидатура на изборима. 

"Ослобођен је два пута због недостатка доказа, сад је позван трећи пут, он има командну одговорност за одређену територију, видећемо шта ће бити и колико ће све трајати", рекао је Тахири и додао да ипак неко када оде у Хаг као осумњичени не може да се врати за дан или два. 

Без обзира колико је оставка моралан чин она је изнуђена одлуком суда, рекао је Тахири и додао да Харадинај у Хаг не иде као премијер, већ као приватно лице или бивши командан ОВК за Дукађини.

Он је навео да поред тога што сви на Балкану мисле да суд политички делује, он ипак има своју улогу и основан је за злочине и верује да ће истрајати до краја.

"Вероватно ће бити десетак случајева, ако сваки има по 10 осумњичених, њихов број на Косову ће бити доста велики и порецеси ће трајати годинама", казао је Тахири који је и бивши директор за Балкан у Министарству спољних послова Косова.

Он упућује и на могућности које на политичкојн сцени у Приштини отвара Харадинајева оставка, где изборе види као извесно решење и очекује да ће они бити расписани 22. или 29. септембра 

Закон не оставља много могућности, јер предвиђа да они морају бити расписани најраније 30 дана од прихватања оставке председника владе, а најкасније 45, али подсећа да постоји теоретска могућност и да се разговара о техничкој влади. 

"Ако стране амбасаде које су на Косову утицајне као у свакој балканској земљи у транзицији кажу дајте техничку или ширу владу у коју би ушла и опозиција и одредите, шест или 12 месеци ,биће тако", казао је Тахири.

Тахири је рекао да и позиција Српске листе у случају расписивања избора још није позната јер се Беорад није изјаснио, а не зна се ни како ће се српски политичи лидери позиционирати. 

"На Косову желе да избегну ситуацију да Српска листа буде кључна или да председник Вучић одлучујује и да буде као што је некад рекао - боље Харадинај неко Курти", сматра Тахири. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести