Дијалог у Бриселу пропао, укључити Русију, Кину, САД

БЕОГРАД: Смешно је да се дијалог Београда и Приштине одивија у Бриселу, који више нема и неће имати снаге, већ је неопходно да се у дијалог укључе Русија, Кина и САД, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Никада Србија неће дати ни метар Косова. Не преговара се само у Бриселу, Савет безбедности УН разматра ситуацију на Косову сваких пола године. То што је нека власт направила такву глупост, једну од највећих историјских грешака... да се преговори о Косову изместе из СБ УН где имамо сталну подршку Русије и Кине у Европску унију, грешка је претходне власти, нажалост. Али, исправићемо и то, рекао је Поповић на ТВ Прва.

По питању идеје разграничења, он је рекао да не зна шта она представља, али да зна да је српски народ против било какве поделе Косова и Метохије.

Лично сам за било какав компромис са Албанцима. Никада се о томе (разграничењу) није разговарало. Председник (Александар) Вучић има мандат да преговара, и то ради бриљантно. Видећемо шта ће бити резултат. Са албанске стране немате никакве саговорнике, они раде шта хоће. Србија је дала све, а ништа није добила и бриселски преговори су пропали, рекао је Поповић.

Према његовим речима, дијалог Београда и Приштине требало би вратити у првобитни формат из 2013. и 2014. године, а да се оно што је дато Албанцима, анулира и “крене од нуле”.


Парада у Нишу демонстрација нове Србије

Парада поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, јуче у Нишу, била је демонстрација нове Србије, Србије која улаже у своју армију, изјавио је Ненад Поповић.

Видео сам једну дивну параду. Наша војска у последњих 20 и нешто година није била овако опремљена и организована. Треба рећи и показати то, јер веома је важно да поред дипломатије имамо и јаку војску. Ако желимо да имамо суверену и независну државу, своју слободу, морамо да имамо јаку војску. Требало би наставити с модернизацијом војске, што се сада ради заиста успешно. Мислим да ће овај позив бити још интересантнији за младе у будућности, рекао је Поповић за ТВ Прва.

Он је додао да сматра да је служење војске једна од најлепших ствари које мушкарцима може да се догоди у животу.

Оценио је да се Србија налази у непријатељском окружењу и додао да Албанци покушавају да Србији отцепе део територије, док је Хрватска почиила геноцид пре свега 70 година.

Поповић је, на питање ко су савезници Србије, истакао да је Србија сама себи највећа савезница с јаком војском, али да су ту и Русија и Кина.


Србија неће дати ни метар своје територије, али је за компромис. Србија показује да је за разговоре. Они уводе таксе, војску, руше Резолуцију 1244... Десет година се водила политика да се преда Косово, сада се Косово више не да. С представницима Албанаца треба да се преговара. Ја сам за компромис и он мора да се нађе. Требало би бити иновативан, али компромис мора да буде у складу са Уставом и Резолуцијом 1244. Ако живимо у Европи, требало би да поштујемо законе, ако смо чланица УН, требало би да поштујемо међународне законе и Резолуцију 1244. Не дамо своју територију, изјавио је Поповић.

Упитан о томе ко су истински савезници Србије, Поповић истиче да су то пре свега оне земље које поштују суверенитет и територијални интегритет Србије.

Ако вам 25 земаља призна Косово као независно, онда нам нису неки велики пријатељи. Да није било председника (Владимира) Путина и Русије у последњих 15 година, не би било Резолуције 1244, Косово би било независно, Косово би било члан Унеска и, што је најгоре, Срби би били проглашени, једини у свету, као геноцидни народ. Ветом председника Путина и Русије у Савету безбедности УН ми нисмо проглашени као геноцидни народ, а то је покушај ревизије историје...То су савезници, нису нам савезници они који нам отимају територију, истакао је Поповић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести