Дијалог власти и опозиције још на чекању; Дачић: Спреман сам

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић тврди да дијалог власти и опозиције што се тиче парламента може да почне одмах, али да то зависи од европарламентараца.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Ево ја чекам када ће они да предложе, рекао је Дачић, који је својевремено наводио да ће разговори власти и опозиције о изборним условима стартовати у другој половини марта.

И у последњем извештају ЕП поздрављене су „иницијалне мере за међупартијски дијалог са Народном скупштином, уз посредовање Европског парламента, који ће укључити све релевантне актере и проевропске снаге у Србији са циљем да се унапреде политичка клима у земљи и поверење широм политичког спектра“. Но, што се тиче целог овог процеса одржан је само видео разговор Дачића и Дејвида Мекалистера.

Председник парламента подсећа да је планирао да позове све странке да изнесу своје предлоге и да се онда разговара, али да су европарламентарци мислили да је боље да они обаве “ту неку припремну фазу”. Та фаза подразумева да европски посредници разговарају са посланичким групама, Владом и опозицијом. У дијалогу ће у име Европског парламента учествовати Тања Фајон, Владимир Билчик и пензионисани посланици Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан.

Како је навео Дачић, што се њега тиче никаквих проблема нема, али одговорност што дијалог још није кренуо, није на њему нити на Скупштини Србије.

Фото: Танјуг/Раде Прелић


Љајић: Прво изборни закон, па остало

Председник СДПС Расим Љајић остаје при свом старом предлогу, да најпре треба разговарати о промени самог изборног закона.

То би подразумевало да задржимо пропорционални систем, али и да имамо отворене листе што значи могућност да бирачи, поред странке коју заокруже, гласају и за одговарајуће кандидате. Тек када постигнемо сагласност око изборног закона, онда можемо говорити о изборним условима, улози медија, функционерској кампањи и свим осталим условима да избори буду фер и коректни, подвлачи Љајић.


Новина у односу на разговоре вођене пре последњих парламентарних избора је то што ће се дијалог одвијати на два колосека, па ће једну групу чинити странке које наде полажу у посредовање ЕУ, док ће у другој бити партије које не желе странце у домаћим разговорима. Док су се у прошлом дијалогу  као домаћин појављивала само председница парламента Маја Гојковић, овога пута спреман је да се укључи председник Србије Александар Вучић, али само за разговор са делом опозиције који жели договор без странаца. 

Спреман сам уколико су ови људи заинтересовани за моју улогу и као представника власти али и као посредника, јер мислим да могу да им помогнем, поручио је Вучић.

Потпредседник СНС Милош Вучевић подсећа да је СНС одредио свој тим за међустраначке разговора. Медији су раније известила да петорку напредњака за дијалог чине Александар Мартиновић, Владимир Ђукановић, Владимир Орлић, Сандра Божић и Биљана Пантић Пиља.

У претходном дијалогу СНС је три  од пет ствари променио, али они кажу прихватили сте ствари од Милоша Јовановића, а не од Драгана Ђиласа, подсетио је Вучевић на замерке опозиције која је бојктовала изборе.

А лидер ДСС– а  тврди да што се њега тиче, за преговорачки сто може да се седне већ данас.

То ме једино буни, мислим да дијалог треба да почне што пре. Не мислим да дијалог без посредовања треба да буде секундаран или неједнак у односу на дијалог у ком се најављују ти чувени и фамозни европски парламентарци, подвлачи  Милош Јовановић.

Како ствари сада стоје, и опозиција ће на преговоре са влашћу у више колона. Група странака које чине Демократска странка, Не давимо Београд, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет, Странка слободе и правде и Заједно за Србију, позвале су друге представнике опозиције на заједничко деловање у међустраначком дијалогу, под покровитељством Европског парламента. Свој предлог упутили су Скупштини слободне Србије, Народној странци и Српском покрету Двери. У саопштењу ове групације наводи се да текст садржи све сугестије које су дате на заједничким састанцима на којима је око захтева за слободне и фер изборе, тврде, постигнут висок степен сагласности.


СПС: Избори да буду истовремено

По речима потпредседника СПС Ђорђа Милићевића, та странка инсистира да "парламентарни, председнички и градски избори буду одржани истовремено".

Од увођења вишестраначја, мислим да није постојала ситуација да су одржани одвојено. Са друге стране Србија и цео свет се суочава с највећим здравственим изазовом и сваки динар који уштедимо покушавамо да усмеримо ка животном стандарду и привреди, указује Милићевић.


Платформом је предложен и модел за учествовање опозиције у дијалогу. По том предлогу би на пленарним седницама српску опозицију по свакој теми представљала два стручњака, уз присуство односно пордшку представника опозиционих организација, појашњавају они.

Додаје се да би одлука о успеху или неуспеху дијалога по том моделу била донета након завршетка разговора, који има за циљ стварање услова за, како наводе, слободне и поштене изборе.

Упоредо са позивима на дијалог, из овог дела опозиције стижу не баш помирљиви тонови, пошто је први човек Двери Бошко Обрадовић позвао председника СДС Бориса Тадића да се повуче из политике. Овакав позив уследио је као реакција на ранију Тадићеву изјаву да се „не побеђује на изборима преговарачком платформом, бројем преговарача, али ни јединством уколико се до њега дошло уценама и условљавањем“.

Ми се све време залажемо за јединствену опозициону платформу. Нажалост, Ђиласов блок је тај наш предлог одбио. Они се последњих шест  месеци нису одазивали чак ни на наше позиве да разговарамо, рекао је функционер СДС Константин Самофалов.

Он је у име своје странке пре двадесетак дана заједно са још 10 представника опозиционих политичких партија и организација предао на писарници Скупштине Србије заједничку платформу о побољшању изборних услова такође за преговоре које би са властима требало да воде уз посредовање представника ЕП. У њиховом блоку су између осталих Нова странка, Грађански демократски форум и Покрет „1 од 5 милиона“.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести