Ђилас: Србија задужена 50,4 милијарде евра

БЕОГРАД: Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас тврди да је Србија задужена 50,4 милијарде евра коментаришући као спорну оцену из извештаја Европске комисије у којој је похваљен економски напредак Србије.
dragan djilas tanjug
Фото: Танјуг/видео/Драган Ђилас

Ђилас је на конференцији за новинаре рекао да се власт од 2012. године задужила 12 милијарди евра, а да је званичан дуг на данашњи дан 27 милијарди евра, што су, каже, средства које је држава већ повукла.

"Србија дугује 50,4 милијарде евра или ће дуговати наредних неколико година када та средства буду повучена", рекао је Ђилас и тврди да Србија највише дугује Кини, док су повољнији кредити, на пример код Светске банке или ЕБРД-а узети на мање износе.

Ђилас је, говорећи о страним инвестицијама, рекао да према званичним подацима НБС оне износе за седам претходних година 16,8 милијарди евра, али је приметио да је необично да су највећи инвеститори из Холандије, који су инвестирали око 3,65 милијарди евра, уз опаску да никог не оптужује, али да пита види ли неко те инвестиције из Холандије.

Ђилас тврди да има јако пуно пара у Србији које су производ корупције, сиве економије, а које су наводно изнете из земље на разна места, офшор компаније, а онда легализоване и кроз наводне инвестиције враћене у Србију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести