„ДНЕВНИК” ИСТРАЖУЈЕ Ко ће бити одборници у сремским општинама

НОВИ САД: Након избора одржаних 21. јуна, равно два месеца касније, 21. августа, војвођанске општине су сазвале конститутивне седнице нових скупштина. На њима ће бити изабрани нови председници скупштина, секретари, заменици, али и потврђени мандати одборника.
sremska mitrovica, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић/Сремска Митровица

Карактеристично је то да је на гласачким листићима на првом месту била листа коју предводи СНС, а на другом Коалиција СПС–ЈС-а. Те странке имале су своје кандидате у свим градовима на својој изборној листи.

На изборима у сремачким општинама листа „Александар Вучић – За нашу децу” однела је победу у готово свим општинама и граду Сремској Митровици, док су у Беочину на локалним изборима победили социјалисти. Сви садашњи председници општина су на листама, осим у Сремској Митровици и Шиду.

Неке општине, извесно је, добиће ново руководство, а бирачи су највећи избор имали у Сремској Митровици и Старој Пазови, због највећег броја изборних листа, док су у Пећинцима бирали између три понуђене политичке опције.

У Сремској Митровици листу „Александар Вучић – За нашу децу” предводио је актуелни министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је први на листи и на изборима за републички парламент. Други на листи је Дмитар Станишић, посланик СНС-а у новом сазиву Скупштине Војводине и председник посланичке групе СНС у новој покрајинској скупштини.

На локалним изборима у Сремској Митровици убедљиву победу однела је листа окупљена око СНС-а с 42 освојена одбоничка мандата, док је на другом месту листа „Град за све нас” с 11 освојених мандата. Социјалистичка партија Србије добила је сличан број гласова као и на претходним изборима и освојила шест одборничких мандата. Цензус је прешла и листа „Група грађана Митровачка алтернатива – Др Мирослав Кендришић” с два освојена мандата. СНС је у Сремској Митровици освојио око 65 одсто гласова.

У том граду извесно је да ће бити биран нови градоначелник јер међу кандидатима за одборнике није било актуелног Владимира Санадера. Имајући у виду да по важећој законској регулативи челни људи локалних самопуправа могу бити бирани искључиво из редова одборника, то уједно значи и да ће Санадер кабинет градоначелника предати неком другом.

У Шиду су наступиле четири изборне листе, али је извесно да ће та општина добити новог председника јер актуелни Предраг Вуковић није на листи СНС-а.  У Шиду је слична ситуација као у другим местима у Срему јер је убедљиву победу однела листа „Александар Вучић – За нашу

децу”, чији је носилац Дејан Крсмановић, с 28 освојених одборничких мандата, односно 72 одсто гласова бирача. На другом месту нашла се листа окупљена око Социјалистичке партије Србије с освојених пет одборничких мандата, следе листе „Војвођански фронт – уједињени за демократски Шид” и листа СРС с по три одборничка места.


Пећинци: Само четири одборника другим листама

У Пећинцима је изборна листа Александра Вучића однела победу на изборима јер је добила 8.999 гласова, од укупно уписаних 15.833 бирача. Тиме је СНС освојио 26 од укупно 30 одборничких места, колико броји пећиначки парламент. Листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС)” освојила је 9,92 одсто гласова изашлих бирача и три одборничка места у локалном парламенту, док је изборна листа „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” освојила 5,31 одсто гласова и једно одборничко место.


На локалним изборима у Иригу у будући сазив скупштине улазе четири листе. Изборна листа СНС-а освојила је 66,19 одсто глсова, односно 15 мандата. Изборна листа СПС-а освојила је 9,43 одсто или два мандата, док су по један мандат освојиле листе „Војвођански фронт” с 438 гласова, односно 8,36 одсто и листа „За краљевину Србију” која је освојила 394 гласа, односно 7,52 одсто.

У Беочину се гласало два пута. Прошле су само две листе , коалиција око СНС и СПС.  Разлика између СНС-а и СПС-а у првом кругу избора била је 160 гласова, да би на поновљеним изборима социјалисти освојили већину, односно имаће једног одборника више.

У Руми су напредњаци освојили 66 одсто гласова и убедљиву победу. Њихову листу предводио је актуелни председник општине Слађан Манчић. Гласало је 24.753 бирача, односно 53,33 одсто, а листа „Александар Вучић – За нашу децу” освојила је 66,55 одсто гласова, односно 31 одборнички мандат. СПС је освојио 14,39 одсто, или 3.561 глас, и шест мандата у локалном парламенту, док је Зелена странка освојила 9,51 одсто, односно 2.353 гласова и четири одборничка места. Радикали ће имати два одборника у Руми с освојених 1.292, или 5,22 одсто гласова. Све четири листе на изборима ушле су у румски парламент и прешле цензус.

У Старој Пазови нашло се чак девет листа. СНС је предводио актуелни председник општине Ђорђе Радиновић. СНС-ова листа „Александар Вучић – За нашу децу” освојила је 63 одсто гласова грађана општине Стара Пазова и имаће између 40 од 53 одборничких места у локалном парламенту. Осим СНС-а, представнике у Скупштини општине Стара Пазова наћи ће се и листа „Ивица Дачић – СПС–ЈС – Драган Марковић Палма”, „Избор за нашу општину Милан Турањин”, „Покрет за општину Нова Пазова – Ана Пејовић Станковић” и „Зелена странка – Душан Кандић”.       

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести