„Дневник” истражује: Ко су кандидати у осам војвођанских градова?

Локални избори одржаће се 21. јуна у свих осам градова у Војводини.
1

Највећа изборна понуда биће у највећем војвођанском граду Новом Саду, где ће на гласачком листићу бити чак 14 листа, по девет изборних листа биће на изборима у Сомбору, Сремској Митровици и Суботици, осам је пријављено у Зрењанину и Кикинди, у Панчеву пет, а Вршцу ће се кандидати бирати између четири листе које је Градска изборна комисија прогласила.

За свих осам градова карактеристично је то да ће на гласачком листићу на првом месту бити листа коју предводи СНС, а на другом, изузев Суботице, биће Коалиција СПС–ЈС-а. Те странке имају своје кандидате у свим градовима на својој изборној листи.

Иако је тешко претпоставити каква ће воља бирача бити исказана и какве ће бити постизборне комбинаторике за успостављање нових локалних власти, извесно је да ће у једном граду – Сремској Митровици сигурно бити биран нови градоначелник па таман и да целокупна листа СНС-а уђе у локални парламент јер међу кандидатима за одборнике нема актуелног градоначелника Владимира Санадера. Имајући у виду да по важећој законској регулативи челни људи локалних самопуправа могу бити бирани искључиво из редова одборника, то уједно значи и да ће Санадер након ових избора кабинет градоначелника предати неком другом.

А ко ће бити нови први човек највећег града у Срему одлучиће грађани бирајући кандидате с девет изборних листа. У Сремској Митровици листу „Александар Вучић – За нашу децу” предводи актуелни министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је први на листи и на изборима за републички парламент. Други на листи је Дмитар Станишић, посланик СНС-а у сазиву Скупштине Војводине у одласку. Од осталих листа ту су СПС, ПОКС, СРС, као и изборна листа „Град за све нас” Владимира Петковића, некадашњег градоначелника Сремске Митровице који је поднео оставку 2016. године, само два месеца након што је изабран на функцију градоначелника. Ту су и „Војвођански фронт”, „Метла 2020”, Група грађана „Митровачка алтернатива – Покрет слободних грађана др Мирослава Кендришић”, као и „Нови тим за Митровицу”, који води адвокат Зоран Богићевић.

Највећи списак кандидата биће на локалним изборима у Новом Саду, па ће на изборима расписаним за 21. јун први бити напредњаци, које предводи актуелни градоначелник у два мандата Милош Вучевић. Коалициону листу СПС–ЈС-а предводи директор Новосадског сајма Слободан Цветковић,, док је први на листи СРС-а шеф одборничке групе те странке у сазиву градског парламента у одласку Ђурађ Јакшић. Четврта листа је „Сасвим друга прича – Новосађани”, коју предводи бизнисмен Зоран Шћепановић, пета је „Војвођански фронт – Уједињени за демократски Нови Сад (ЛСВ, ВП, ЖВ)”, на чијем је челу актуелни члан Градског већа за саобраћај Александар Кравић. Ту су још и листе СВМ-а, „Истина – Адавиера – Ивана Вујасин”, „Нек маске падну – Зелена странка – Нова странка”, „Метла 2020”, „Руска странка”, Ратни ветерани за Србију, „Александар Шапић – победа за Нови Сад”, „Доста је било” с листом „Суверенисти” и „Здрава страна града”.

У Суботици се очекује неизвесна изборна утакмица јер најјаче странке излазе с најјачим кандидатима. Проглашено је девет изборних листа, а напредњаке предводи актуелним градоначелник Суботице Богдан Лабан. Суботица је једини град у којем социјалисти нису успели да предају своју листу као другопласирани, већ су то урадили радикали, с, додуше, 26 кандидата од потребних 70 колико броји суботички парламент. Руска странка предала је листу трећа по реду, а СВМ четврти, и ту одборничку листу предводи др Балинт Пастор, а други је државни секретар у Министарству саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Имре Керн. Учествују и Војвођански фронт, Савез бачких Буњеваца, Хрватски демократски форум, као и Покрет грађанске Суботице, који предводи некадашњи градоначелник Суботице Јене Маглаи.

Актуелни градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер није на листи кандидата

Становници града Сомбора на изборима такође ће се опредељивати између девет изборних листа: напредњаци су на првом месту по редоследу пријављивања, СПС–ЈС на другом, док су радикали на трећем, а СВМ на четвртом, а по том редоследу биће и на гласачком листићу. Изборна листа број пет је „Сомборски народни блок”, који предводи др Мирослав Стојисављевић, на 6. месту је „Ново лице Сомбора” (Покрет обнове краљевине Србије и Монархистички фронт), на редном броју 7 је „СЗС – Савез за Сомбор”, 8. је изборна листа „Војвођански фронт”, који чине ЛСВ, ВП, ЖВ и ДСХВ, а последња на гласачком листићу за локалне изборе биће „Метла 2020 – Почистимо Сомбор”. Што се кандидата тиче, актуелна градоначелница Душанка Голубовић је на првом месту, док је њен заменик Антонио Ратковић на другом, а досадашњи шеф одборничке групе СНС-а у сомборској скупштини Зоран Рус је на трећем месту. Коалициону листу СПС–ЈС-а предводи досадашњи одборник у Скупштини града и начелник Школске управе Сомбор Борислав Станичков, некадашњи председник локалног парламента. Монархистичку листу „Ново лице Сомбора” предводи некадашњи заменик градоначелника Раванграда Владислав Живановић.

Од актуелних градоначелника први на листи су: у Новом Саду Милош Вучевић, у Сомбору Душанска Голубовић, у Кикинди Павле Марков, у Вршцу  Драгана Митровић, у Суботици Богдан Лабан

Зрењанин: Први Кнежевић, Јањић четврти

Грађани Зрењанина опредељиваће се између осам листа. Листу СНС-а предводи актуелни министар привреде и бивши градоначелник Зрењанина Горан Кнежевић, док је актуелни градоначелник Чедомир Јањић на 4. месту кандидатске листе. На другом месту је позната репрезентативка у пливању Мирослава Најдановски. На бирачком листићу у Зрењанину биће још и СПС–ЈС, СВМ, Војвођански фронт, „Метла 2020”, Зелена странка, ПОКС и Монархистички фронт с листом „За Краљевину Србију – Петровград мој град”, као и листа „Здрав разум”.

Панчево: Овука први, Павлов шести

И поред великог броја пријава, Градска изборна комисија у Панчеву прогласила је пет листа за локалне изборе 21. јуна. Листу „Александар Вучић – За нашу децу” предводи директор Опште болнице др Слободан Овука, а актуелни градоначелник Саша Павлов је на 6. месту. Ту су и СПС–ЈС, СВМ, СРС, као и листа „За свој град”, коју предводи Група грађана „Панчевци 2020”. Без прилике да провере изборни рејтинг међу бирачима остали су листа СПАС Александра Шапића, „Суверенисти”, које чине чланови „Доста је било”, те Група грађана „Панчевачки фронт”, чије су кандидатске листе одбијене од Градске изборне комисије.


За свих осам градова карактеристично је то да ће на гласачком листићу на првом месту бити листа коју предводи СНС, а на другом, изузев Суботице, биће Коалиција СПСЈС-а. Те странке имају своје кандидате у свим градовима на својој изборној листи

У Кикинди напредњачку листу предводи градоначелник Павле Марков, а на другом месту те листе је покрајински секретар за енергетику Ненад Грбић. На другом месту је листа СПС-а, без Јединствене Србије, трећи је Савез војвођанских Мађара, четврти су радикали, на петом месту је листа „Александар Шапић – Победа за Кикинду”, Војвођански фронт је шести, на седмом је група грађана „Наше мало место” са чланом Градског већа и чланом Српског покрета обнове Гораном Думитровим на челу, док је листа око ДШ-а „Метла 2020” осма на гласачком листићу.

Највише кандидата за одборнике на листама има Нови Сад, а најмање Вршац

Најмање избора имаће бирачи с подручја града Вршца јер ће бирачки листић у том граду за одборнике у градском парламенту имати четири листе: СНС-а, СПС-а, СРС-а и Војвођанског фронта. Прва на листи Српске напредне странке је актуелна градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести