„Дневник" на градилишту БиоСенса: Два и по месеца од почетка изградње

НОВИ САД: Камен темељац за будућу зграду Инститоута БиоСенс постављен је у 25. маја ове године, када су лопатама бетона то симболично учинили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, њен први потпредседник Бранко Ружић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за високо образовање и научну делатност проф. др Зоран Милошевић, те директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић, заменица шефа делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар и Алесандро Бергонзи из Европске инвестиционе банке (ЕИБ).
d
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Скоро три месеца касније, на градилишту између зграде ПМФ-а и Ђачког игралишта у Кампусу Универзитета у Новом Саду, видљиве су арматуре за будуће стубове Института који ће се простирати на 6.750 метара квадратних, и који ће у себи имати практично још једну зграду отпрну на вибрације за истраживања нанотехнологије.

- Данас ми не постављамо камен темељац за једну зграду и за један институт, ми постваљамо камен темељац за нешто много веће и важније од тога - за нови технолошки напредак Републике Србије и њено даље позиционирање на иновационој мапи Европе, а тиме и света, и за даље ширење слике Србије која има да понуди таленте, идеје, иновације, памет, а не земље јефтине радне снаге - изјавила је Ана Брнабић приликом полагања камена темљца у мају.

Изградња зграде Института БиоСенс требало би да буде завршена почетком јануара 2023. године. У саму зграду биће уложено 7,8 милиона евра, а у опрему још седам милиона евра, истакао је тада директор БиоСенса др Владимир Црнојевић. Говорећи о разлозима кашњења, јер је уговор потписан још 2017. године, Црнојевић је казао да је у питању сложен пројекат, а и пандемија короне је веома утицала на цео процес.

- Пре шест година основан је Институт, када је постало јасно да то није само један пројекат и играње научника, већ да се рађа нешто велико. У међувремену, Институт је нарастао на 120 истраживача, са тенденцијом да у наредним годинама пређемо 200. Зато нам је и потребна овако велика зграда. Тренутно имамо готово 50 доктора наука у Институту и близу 100 истраживачких пројеката и неки од њих су за Европску комисију, неки су за светско тржиште, неки су за државну управу, неки за чисту науку. Веома смо поносни на сарадњу са индустријом, није често да тако млада институција отвори врата индустрије, што нам много значи и омогућава одрживост оваквог института на дуге стазе - навео је том приликом Црнојевић.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У Институту у први мах биће отворено 150 радних места за научнике и инжењере. Новосадски градоначелник Милош Вучевић на отварању градилишта захвалио се Европској унији и републичкој Влади на овој инвестицији.

- Град Нови Сад ће инвестирати 60 милиона динара у комуналну инфраструктуру, у водовод и канализацију, пешачке и бициклистичке стазе, паркинг места, у све оно што  је Био Сенс захтевао. Практично ћемо продужити за 150 метара Улицу Др Зорана Ђинђића и Универзитетски кампус. Ово је нова снага града, ово је нова снага Војводине, ово је нова снага наше отаyбине Србије - нагласио је на поменутој церемонији градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести