„Дневник” пита, три жеље за Нову годину - Ивица Дачић: Да идемо у добром правцу

Годину иза нас памтићемо по наставку снажног економског развоја Србије, поново рекордним страним инвестицијама, стотинама километара нових ауто-путева, стабилном привредном расту, обновљеним и новоизграђеним здравственим и образовним центрима…
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Сигуран сам у то да ће је посебно памтити сви они који су током 2019. добили посао, а тих наших суграђана је приличан број, тако да је Србија на измаку године први пут пала испод десет одсто незапослених, рекао је за “Дневник” први потпредседник Владе Србије и шпеф српске диупломатије Ивица Дачић.

И на међународном плану Србија ће из много разлога по добру памтити ову 2019. годину. Учврстили смо наш углед на међународној сцени, потврдили смо досадашња пријатељства и отворили нова врата сарадње с многима у свету с којима до сада нисмо имали међудржавне односе. Србија је данас поштована у свету, наш глас се с пажњом слуша и нико не покушава да мимо Србије доноси одлуке које ће се Србије тицати. Нема боље потврде сталног јачања нашег међународног положаја од чињенице да годину завршавамо с мање од половине чланица УН које признају независност Косова. Тај преокрет у међународној арени према једнострано проглашеној независности Косова није дошао сам од себе, он је резултат промишљене и организоване државне стратегије, спроведене уз велики труд наше дипломатије.

- Уверен сам, а то је и моја највећа жеља свим грађанима Србије, да ће 2020. година бити још успешнија за Србију, још боља за сваку нашу породицу и грађанина. Наши економски, политички, развојни, енергетски и сви други параметри већ сада дају право на оптимизам када је реч о наставку реформисања нашег друштва и сталном и стабилном напретку. Разуме се, очекује нас читав низ изазова и проблема, пре свега када је реч о решавању питања Косова и Метохије, али и у погледу даљег привлачења инвестиција, даљег подизања стандарда грађана, развоја инфраструктуре… Уверен сам, међутим, у то да смо способни и сложни да наставимо ту добру серију и да ћемо на крају 2020. године моћи, као и сада, да кажемо да идемо у добром правцу – и за Србију и за сваког нашег грађанина - рекао је Дачић.

Припремили: С. Станковић, М. Стакић и А. Савановић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести