„ДНЕВНИК” У БЕОЧИНУ Пиво у Лугу, Сусеку...„Јафа” у Раковцу

Беочин данас обележава Дан општине полагањем венаца у Парку хероја у центру места, након чега ће се одржати свечана Скупштина, те следи забавни програм у којем нису заборављени ни најмлађи.
Predsednik opštine Mitar Milinković Foto: Radivoj Hadžić
Фото: Председник општине Митар Милинковић Фото: Радивој Хаџић  

Ове године Беочинци имају разлога за славље. Председник општине Митар Милинковић каже да у Беочин долази инвестиција вредна минимум 40 милиона евра: наиме, словачка компанија „Architecture and design Company” Ltd. отвара фабрику пива, али и друге погоне на више локација на територији њихове општине. Милинковић каже да је потписан споразум о сарадњи, а да ће представници компаније доћи крајем октобра да утаначе све детаље.

Словачка компанија има седиште у Велком Шаришу, где се налази и „Шариш“ пивара, што је њихово чувено пиво, које ће код нас имати другачији назив. Општина ће добити посао брендирања, те је могуће да ће пиво понети назив беочинско пиво, али у преговорима до тих детаља још нису стигли.

Споразум су потписали председник општине Беочин Митар Милинковић и заступник компаније Франтишек Курила и вредност планираних инвестиција је 40 милиона евра, с великом могућношћу проширења.

Фабрику за пиво желе да изграде у Лугу, на обронцима Фрушке горе, где су и изворишта, али верујемо да изнад Баноштора, Грабова и Луга има још извора и, по речима инвеститора, квалитет пива највише зависи од те воде (Митар Милинковић)

 

Фото: Центар Беочина Фото: Радивој Хаџић  

–. У плану је и изградња фабрике стаклене амбалаже за пиво, али и за друге производе као што су минерална вода и сокови, а размишљају и о закупу земљишта за производњу хмеља, у шта ће највероватније укључити и кооперанте, односно пољопривреднике – каже Милинковић. – Планирају да изграде и одређен број станова за раднике јер се тако ради свуда у Европи, тачније, враћа се стари систем који се показао као бољи. Исти је био случај и кад је отворена фабрика цемента код нас и остало је станова који су били стриктно намењени радницима.

Он истиче да тако инвеститор има и сигурност да ће радници остати јер данас није лако наћи праве раднике у било којој сфери.


Како су бирали локације 

Словачка инвестиција стигла је у Беочин стицајем срећних околности. Председник општине Беочин Митар Милинковић каже да је њихов суграђанин који ради у амбасади у Словачкој био на коктелу и повела се прича о Беочину.

– Амбасада Србије у Словачкој је препознала могућност инвестиције у нашој земљи и преговарало се о локацији, бирало се између Ковачице и Беочина и на крају су изабрали нас. Природно је да теже свом народу, што поздрављам и увек треба прво своје ценити јер уколико то не чиниш, неће ни други. Бирали су места у којима живе Словаци – сматра Милинковић. – Иако у Ковачици живи више Словака, нас су изабрали вероватно због близине границе и стратешки доброг положаја јер само место Луг има атарски пут који је дуг 3,5 километара, уколико би се то избетонирало до Бешенова, излази на Бингулу, Лаћарак и ту је одмах ауто-пут. Исто је и према Вуковару, нема ни 35 километара, бачкопаланачки мост је удаљен 12 километара. Ипак, водоток их није нешто интересовао јер је наша зона уз канал који је спроведен из фабрике. Највише их интересује Фрушка гора, и то је преломило јер, што је боља и квалитетнија вода, испадне боље пиво.


– У почетној фази биће упослено 120 радника, а њихова замисао је да упосле и 300 људи, што, наравно, изискује и већу инвестицију. Рачунамо да ће инвестиција у самом старту коштати 45 милиона евра, а да будемо искрени, срећни бисмо били и да запосле 60 радника, а сигурно је да ће бити дупло више од тога – каже Милинковић. – То нас охрабрује и сигуран сам да ће бити покретач за нашу општину јер дуго нисмо имали страних инвеститора, имамо само домаће, којима смо захвални јер упошљавају наше раднике, као и „Лафаржу” који је код нас већ дуго година.

Словачки инвеститор у Беочину планира изградњу пиваре, производњу и паковање минералне воде и сокова, производњу слада и сирупа, стаклене амбалаже, целулозе и папира, изградњу хмељаре, сепарацију комуналног отпада, а на свакој од локација на којима ће бити подизани погони планирана је и изградња пречистача отпадних вода.

Фото: Беочин Фото: Радивој Хаџић

– У почетку ће бити три погона. Највише их интересују локације у Сусеку, место на којем је земљорадничка задруга, односно стара економија и ту би највероватније било седиште фирме, а и пољопривредника у нашој општини највише има у насељеном месту Сусек и ту би инвеститор могао наћи највише коопераната за гајење хмеља за производњу пива – каже Милинковић. – Фабрику за пиво желе да изграде у Лугу, на обронцима Фрушке горе, где су и изворишта, али верујемо да изнад Баноштора, Грабова и Луга има још извора и, по речима инвеститора, квалитет пива највише зависи од те воде. Уколико је вода природна, врло мало је потребно пречистити је и то би за њих био прави погодак. Желе да подигну још један погон у Беочину у којем ће вероватно бити фабрика сокова, али о свим локацијама знаћемо детаљно током наредног састанка.


Фото: Фабрика цемента Лафарж Фото: Радивој Хаџић

Неће у Индустријску зону

– Инвеститоре не занима Индустријска зона, највише због фабрике цемента „Лафарж”, више их интересује стари део Индустријске зоне где је више природе и који је доле у односу на општину – каже Милинковић, и додаје да се инвеститорима свиђа локација код Луга зато што тамо живи највише Словака, око хиљаду, али било да одаберу Раковац или Луг, добиће максималну подршку локалне самоуправе.


Такође, компанија „Јафа” из Црвенке планира да отвори огранак у Беочину и почињу рад од 1. децембра у Раковцу, у старој фирми на главном путу према Беочину.

– Били су и у Општини јер им је потребно 15 радника у почетку, а уколико буду задовољни, претпостављамо да ће повећати број запослених. Од Општине имају максималну подршку, а све папире добиће брзо и они планирају да ће касније упослити око 25 радника – истиче председник општине Беочин. – Обећали су лепе плате и, наравно, пријаве радника и речено нам је да им је потребно више радница, односно жена.

Маша Стакић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести