Дневник у Иригу: Општина која постаје велико градилиште

ИРИГ: Буџет Општине Ириг за ову годину износи 715 милиона динара, усвојен је још почетком децембра прошле, тако да су Ирижани спремно ушли с новим пројектима и плановима у 2018. годину. Буџет је за више од 150 милиона динара виши него прошлогодишњи, а имајући у виду да су подстицаји од Покрајинске владе износили близу 500 милиона динара, Општина је имала чак четири ребаланса буџета због добијених средстава.
irig
Фото: Dnevnik (jelena Ivanović)

Председник Општине Ириг Стеван Казимировић каже за „Дневник“ да се нада да ће и ова година бити подједнако успешна када су пројекти у питању, а аплицирали су на многе конкурсе.

Прошле године наш буџет је износио 540 милиона динара, да би на крају године подстицајима стигли до милијарду и 17 милиона динара, што је скоро дупло више, истиче Казимировић и додаје да већ у фебруару имају први ребаланс ове године и општинску касу повећавају за око 30 милиона динара. У питању су новци добијени од Покрајине још у децембру прошле године, али пошто је буџет већ био усвојен, та средства су морала ући у овогодишњи буџет.

Казимировић истиче да ако се „по јутру дан познаје“, они иду стопама прошле године, а председник Покрајинске владе Игор Мировић је током овонедељне посете Иригу обећао да ће Ириг и ове године имати годину улагања и инвестиција.

Председник Општине Ириг кажу да су они по броју остварених пројеката међу првима, не само у Војводини, већ и у Србији, јер су тако увидели своју велику шансу за развој.

Нама је прошле године одобрено 39 пројеката, и не само од Покрајине, већ и од министарстава, Управе за капитална улагања, Канцеларије за јавна улагања РС и чак су нас звали из Београда да нам кажу да смо први у Србији по броју добијених пројеката, каже Казимировић и додаје да имају млад тим који ради на изради пројеката и да конкуришу на пројекте из свих области- културе, туризма, пољопривреде, образовања, и грађевинарства.
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

Стиже гас у целу општину

У општини Ириг само је насељено место Ириг гасифицирано и председник Општине Ириг Стеван Казимировић потписао је уговор са ЈП „Србијагасом“ о увођењу гаса у целу општину, а на иницијативу Покрајинске владе.

Гасификација свих насеља општине Ириг, укључујући и Летенку, коштаће око шест милиона евра и то би требало да се уради у року од две године, каже председник Општине Ириг и додаје да ће пројекат финансирати ЈП „Србијагас“.

Уједно с тим радовима, биће постављени и оптички каблови, јер према речима Казимировића, без Интернета не могу више да живе ни сељаци и сви смо зависници технологија.


Примера ради, Управа за капитална улагања је у јануару расписала конкурсе из шест области, а Ириг је конкурисао на свих шест.

Том логиком нешто морамо добити, те су онда друге општине љубоморне на нас, мала смо општина, али наша пракса се показало веома успешном, каже председник Општине Ириг.

Тренутно су у току радови на санацији пута од Врдника до Јаска, а договорен је и пројекат реконструкције гребенског пута од Иришког венца до раскрснице Змајевац, Врдник, Раковац дужине пута пет километара. Ове године најављено и бушење тунела, односно изградња Фрушкогорског коридора, али према речима председника Општине, тај пројекат не зависи од њих, иако ће њима чинити пуно по изградњи, те шлепери и камиони више неће пролазити кроз центар.

Путнички саобраћај није проблем, јер ће људи стати и нешто купити, обићи манастире, док су шлепери знали да изазову многе проблеме, удесима и кваровима.

Прошле године је урађен први део пута од Иришког венца до хотела „Норцев“,  вредност радова је била око 50 милиона динара, док је завршен пројекат и тендерска документација за други део пута од хотела „Норцев“ до Банстола и пута Сремски Карловци- Инђија који ради Општина Инђија. Колико имам сазнања радови почињу у марту,  инвестиција је вредна 300 милиона динара, а финансира је Управа за капитална улагања, истиче Казимировић.

Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)


Уз Фрушкогорски коридор шириће се Ириг

Председник Општине Ириг Стеван Казимировић сматра да ће се изградњом Фрушкогорског коридора Ириг и проширити, јер уколико обилазница буде ишла око Ирига, то значи и изградњу нових кућа.

Куће се праве поред пута и временом за 10 до 15 година ће се Ривица и Ириг спојити, јер ће коридор пролазити између два насељена места, каже Казимировић.


Он додаје да је Ириг преузео на себе реконструкцију пута од Иришког венца до Раковца, међутим још увек није позната вредност свих радова, јер после њих пројекат преузима Беочин па Сремска Митровица.

Покрајинска влада је одлучила да комплетан гребенски пут у наредних две до четири године санира и рехабилитује комплетно, каже Казимировић.

Тренутно је у току и реконструкција вртића „Вила“ у Врднику, за које је Општина добила 12,6 милиона динара од Покрајине.

Реконструкцију вртића у Врднику смо завршили и поставили топлотне пумпе, а одобрена су нам средства и за постављање видео надзора и биће постављене кроз два месеца, каже Казимировић.

Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)


Михизова кућа...

Општина Ириг конкурисала је код Министартва културе за „Градове у фокусу“ за опремање реновиране родне куће Борислава Михајловића Михиза, која ће постати мултимедијални центар и место одржавања култуних и књижевних вечери, разних изложби.

Пројекат је вредан око два милиона динара, а председник Покрајинске владе Игор Мировић нам је обећао да иако не добијемо средства по овом конкурсу, добићемо по неком другом, јер је Михизова кућа важна за развој туризма у нашој општини, каже Казимировић и додаје да је и Михизова ћерка обећала да ће поклонити очеве ствари за спомен собу, како би Ирижани имали успомену на свог великана, али и сви туристи.


Он додаје да су добили и сагласност Владе РС да на целој територији општине замене јавну расвету ЛЕД светлима.

Осим свих насељених места, поставићемо ЛЕД расвету и на Фрушкој гори и то је инвестиција вредна 1,5 милиона евра и тендер за то ћемо расписати почетком марта и у мају би требало да почну радови, каже Стеван Казимировић и напомиње да Ириг постаје велико градилиште већ у првој половини ове године.

Основна школа „Доситеј Обрадовић“ у Иригу биће комплетно санирана захваљујући средствима Канцеларије за јавна улагања. Тренутно су у току унутрашњи радови, а вредност целе инвестиције је око 140 милиона динара. Радови су почели 15. јануара и предвиђен рок је шест месеци.

Због радова је измештена и настава Средње стручне школе „Борислав Михајловић Михиз“, део у Дом културе у Иригу, а део у Туристичку организацију, те 250 ђака сада наставу похађа у мало другачијим условима, како би имали нову школу кроз неколико месеци.

Канцеларија за јавна улагања одобрила је средства и за санацију Основне школе „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику.

Тако да очекујемо да нам деца у септембру крену у две сасвим нове школе, што је јако важно, напомиње Казимировић и додаје да се на тај начин боре за останак младих.

Село Ривица је одличан пример за то, јер је све више младих винара, имају нови Дом културе, биће сређена школа, уведен гас, и када буду имали све услове, а налазе се на 20 километара од Новог Сада, Казимировић сматра, да нема потребе да одлазе из свог места.

Ова општина и даље наводи развој туризма и пољопривреде као примарни циљ, развој воћарства и воноградарства. Очекују у овој години и изградњу три нове хладњаче.

Поднет је захтев и за изградњу велике хладњаче у Крушедолу, јер се подиже засад поред на 90 хектара јабука, а постављене су и противградне мреже. За такву инвестицију одмах је потребно изградити хладњачу, али запослити и 15-20 људи, и још 20 људи који ће радити у том воћњаку и одмах ће село да оживи, истиче председник Општине Ириг.

У Крушедолу се такође ускоро отвара и млекара у којој ће се производити козји и овчији сир и млеко, а инвеститори већ траже добављаче и откупна места на територији општине.

На нашој територији се налази око хиљаду оваца, али их људи не музу, јер немају коме да продају, међутим то ће се сада променити, каже Казимировић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести