"Дневник" у ливници: Бронзани краљ Петар чека сабљу, па на коња!

Ливење споменика краљу Петру Првом који ће до 25. новембра бити постављен на Тргу републике у Новом Саду, поверено је чувеној ливници “Јеремић” из Врчина, коју је “Дневник” посетио како бисмо уочи његовог постављања, “бацили поглед” на бронзаног краља.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ливење у бронзи се ради по делу вајара Зорана Ивановића, а у ливници “Јеремић” кажу да је након тромесечног рада на изради, у току завршна обрада споменика, те да ће сигурно бити спреман и неколико дана пре постављања.

- Сви делови споменика су изливени и у највећој мери је већ склопљен. Још се варе неки делови и ради се на још неким детаљима, а затим следи и завршна обрада, стварање патине и још понека ситница. Морам да кажем да је ово један од ретких споменика чије је изливање ишло без икаквих проблема и зато и нема бојазни од кашњења – каже Слободан Боба Јеремић, директор ове старе породичне ливнице.

Фото: Dnevnik.rs

Комплетан споменик ће тежити око 3 тоне, а због висине од скоро 4,5 метра и других својих габарита, биће организован специјалан транспорт до Новог Сада уз полицијску пратњу.     

У радионици смо затекли мајсторе како наварују реп краљевом коњу, раде се неке ситне поправке на торзоу и глави краља Петра, а треба му и “опасати сабљу” која је још одвојена од споменика.

- Са вајаром Зораном Ивановићем смо већ сарађивали, односно изливали смо споменике по његовим радовима и по мом мишљењу је краљ Петар одлично урађен, са доста детаља, одличним пропорцијама и свему осталом што одликује добре скулптуре. Сигурно ће се уклопити у тај амбијент и постати једно од обележја Новог Сада, поготово што ће, како ми је речено, то бити једини коњанички споменик у Новом Саду – каже Боба Јеремић.  

Фото: Dnevnik.rs

Према његовим речима, није мали подухват ни направити ни излити споменик тежак четири тоне који је уз то висок преко 4 метра, али су у ливници већ имали искустава и са већим споменицима.

- За град Никшић смо пре 10-12 година радили краља Николу, такође на коњу и тај споменик је виши за пар метара од овог који радимо за Нови Сад, а било је и неких других споменика који по габаритима премашују овај, тако да ливење великих статуа није било ново за нас – каже Боба који истиче традицију породичне ливнице стару 91 годину.   

Сигуран сам да ће овај споменик постати једно од обележја Новог Сада, поготово што ће, како ми је речено, то бити једини коњанички споменик у Новом Саду  (Слободан Боба Јеремић)

Према његовим речима Комисија града Новог Сада која је пратила израду споменика, често је долазила у ливницу током тромесечног периода изливања.

- Заиста смо имали одличну сарадњу са представницима Новог Сада. Директор Историјског архива града Новог Сада  Петар Ђурђев је констатно био укључен у процес и увек нам је био на располагању као и ми њему тако да је упркос прилично кратком року за споменик такве величине, све протекло у најбољем реду и без застоја, а тако се и радило јер смо споменик радили буквално у три смене – истиче Јеремић.  

Фото: Dnevnik.rs


Поглед ка Владичанском двору

Бронзани споменик  ће са постаментом бити висок око 10 метара, а Краљ Петар Први ће гледати ка Владичанском двору. На поплочаном белом камену биће постављен постамент од мермера и на њему ће са све четири стране писати текст на ћирилици. На јужној страни ће писати „Петар Први Карађорђевић 1844–1921”, а на северној „Краљ Србије 1903–1918”. На западној страни биће израђен грб Краљевине Србије, а на источној ће писати „Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918”. Такође, око споменика би требало да буде постављена подна расвета.

Споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу биће постављен до обележавања стогодишњице од присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији након Првог светског рата.


Фото: Dnevnik.rs

Подсећамо, иницијативу за подизање споменика Петру Првом Карађорђевићу у децембру 2017. су поднели председник Матице српске, проф. др Драган Станић, директор Музеја Војводине др Драго Његован, директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, директор Библиотеке града Новог Сада Драган Којић и директорка Музеја града Новог Сада Весна Јовичић. Након тога, Одлуку о подизању споменика српском краљу једногласно је подржао Савет Скупштине града за културу.

Нико Перковић

Фото: Ј. Ивановић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести