Дневник у Митровици: Триста милиона годишње за нове инвестиције

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Буџет Града Сремска Митровица за ову годину износи око три милијарде динара, а највећи део се издваја за одржавање постојећих објеката, као и комплетне градске инфраструктуре, односно путева, канала, зеленила и уличне расвете. Значајан део издваја се и за субвенционисање градског превоза, али и развоја спорта, културе и примарне здравствене заштите.
sremska mitrovica
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже за “Дневник” да Град сваке године издвоји више од 300 милиона динара за нове инвестиције.

У овој години најважније инвестиције су нам почетак градње Основне школе “Јован Поповић”, реконструкција Улице Вука Караyића, као и уређење Житног трга, истиче Санадер.

Према његовим речима, пројекте Сремске Митровице препознале су и финансијски подржале Покрајинска и Републичка влада, те су, уз Град, учествовале у изградњи подвожњака, базена, школе у Мачванској Митровици, капиталних инвестиција остварених у прошлој години.

За образовање и школе Град изваја око 400 милиона динара из буџета, а како каже Владимир Санадер једна од највећих инвестиција у претходном периоду је улагање у пољопривреду, тачније комасацију пољопривредног земљишта у насељеним местима Раденковић и Шашинци у вредности од 250 милиона динара.

Такође, Сремска Митровица финансира и десет лекара који раде у сеоским амбулантама, како би мештани месних заједница у сваком месту имали доступну примарну здравствену заштиту у сваком моменту.


Сирмиум” за цео свет

“Сирмиум” је велики туристички потенцијал Сремске Митровице, као и градско језгро са трговима. Пре шездесет година почела су истраживања Сирмиума. Тада су нађена 33 златника, од којих су три светски уникати, али и римски шлемови који су до сада излагани у разним музејима. За налаз од светског значаја, урађена је мапа града и поуздано се зна докле је ишао град и место на ком се налазио Сирмиум, који је трајао од првог до шестог века, када су га разорили Варвари. Иако је до сада доста истражено и знају се бедеми града, постоји вероватно још много тога што чека да буде откривено. Сирмиум је у то време био једна од престоница царства, зна се да је ту постојал ковница новца, многе државне институције, Царска палата и житница, најзначајније, а терме, односно јавно купатило, налазило се до палате, као и хиподром, пола километра дужине, који је сондама трасиран, нађени су масивни остаци и у граду је означен таблама почетак и крај, где се некада налазио овај локалитет.

Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

То је потенцијал који представља ресурс у културном развоју, али и велики неискоришћени туристички потенцијал, јер представља део светске културне баштине-рекао је у једном разговору директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Љубиша Шулаја.

Проблем је што је “Сирмиум” испод живог града и налази се испод приватних башти и кућа и тешко га је истражити. Након пројеката конзервције, неопходан је пројекат намене споменика, самоодрживости и побољшање.


Ове године биће изграђен и Трг инвеститора као захвалност онима који су инвестирали у Град, а истовремено се уређује урбанистички yеп, који ће улепшати сам улазак у Сремску Митровицу.

Локална самоуправа има пуну подршку грађана у свом раду, као и разумевања и стрпљења за затварање саобраћаја у неким деловима града, каже Санадер и додаје да су инвеститори који тренутно послују у њиховом Граду запослили више од 5.000 Митровчана, чиме је стопа незапослености смањена на 8,3 одсто, што је за неколико процената ниже од републичке стопе.

Митровица броји око 7.000 корисника социјалне помоћи, а како наводи градоначелник Санадер проценат незапослености би био још мањи да један део корисника помоћи хоће да ради.

Постоји потреба за радном снагом, поготово у пољопривреди и грађевинарству, углавном неквалификоване радне снаге, тако да посла има, каже Санадер.

Многе компаније које послују у овом граду помажу вртиће, школе, спортске клубове, граде дечија игралишта и спортске терене.

Издвојио бих бродоградилиште Вахали, “Cooper Standard“, “Eaton electric”, “Metalfer Steel Mill”, они највише улажу у наш град, ком је туризам уз пољопривреду највећа развојна шанса.


Митровица оцењена као град будућности

Град Сремска Митровица је у марту ове године четврти пут заредом уврштена на листу европских градова и региона будућности  британског часописа Financial Times, сачињену на основу услова пословања. Овог пута Сремска Митровица се нашла у топ 10 микро градова – по ефикасностима трошкова.

Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

Град Сремска Митровица је веома почаствован наградом часописа Financial Times и она заправо представља доказ да град иде у правом смеру што се тиче локалног развоја, инвестиционе климе и услова за добро пословање. С обзиром на то да је ово четврти пут да смо препознати од Financial Times-а, негујемо континуитет развоја и показујемо да смо перјаница у региону по страним директним инвестицијама. Награда је веома значајна јер је показатељ рада, труда и стратешког планирања локалне самоуправе који постојећим инвеститорима на територији града пружају сигурност док потенцијалним уливају поверење у сигурно пословање, рекао је градоначелник Владимир Санадер.


Санадер каже да поред Сирмиума, као јединственог археолошког локалитета у свету, Фрушка гора, Засавица, као и паркови природе, развој винског туризма, многобројна језера и ловишта, бициклистичке руте, река Сава са великим потенцијалима речног туризма им дају право да у наредним годинама много више новца издвоје за промоцију туризма и изградњу туристичке инфраструктуре.

Један од највећих недостатака у Митровици је проблем смештајног капацитета и на томе планирамо да радимо у будућности, како би Град имао још више гостију, истиче градоначелник Сремске Митровице и додаје да Град у наредном периоду планира да реши и проблеме пречишћавања отпадних вода, и да је у току израда пројектно-техничке документације управо за тај пројекат.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести