„До решења само политичким притиском међународне заједнице“

БЕОГРАД:  Министар трговине Србије Расим Љајић изјавио је да једино политички притисак и одлучна реакција међународне заједнице могу да реше проблем који је настао увођењем такси Приштине на робу из централне Србије. 
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug

Он је рекао да је логично да ће, након таквих мера Приштине, цена робе у продавницама на КиМ да порасте, али да ће Србија учинити све да Срби на КиМ буду снадбевени основним животним намирницама. 

"Нико у свету не забрањује трговину. Овде није реч о таксама, ово је обустава трговине између централне Србије и Косова", рекао је Љајић за ТВ Пинк и указао да је "скандал" још већи јер Пристина са једне стране повећава таксе на робу са централном Србијом, док са друге потпуно укида царине за робу из Албаније.

"Мислим да су они кренули на пут без повратка у политичком смислу. Да су овим хтели да промене тему са Интерпола, са пораза који су доживели, и да тако сакрију међународни неуспех", рекао је српски министар.

Додаје да еј Приштина већ сада изложена огромној политичкој осуди, јер не постоји ниједна држава у свету која такву њихову одлуку може јавно да подржи.

"Ово нису царине, то је забрана трговине. Нико не може да верује да ово може да се деси у 21. веку, да такве таксе уводите земљи са којом нисте у рату. Ово је политичка одлука, нема везе с трговином, логиком, економијом. Она на политички начин може да се повуче", појаснио је Љајић.

Подсећа да сада постоје две препреке за робу из централне Србије, једна су таксе од 100 одсто, а друга су царинске декларације јер Приштина сада инсистира да на декларацији стоји "Република Косово". 

Љајић каже да ниједан проблем везан за ванцаринске баријере до сада није решен у оквиру Цефте, јер процедура дуго траје, и да се такви спорови решавају билатерално.

"Ова ситуација прети да прерасте у катастрофу, немамо времена за процедуре", рекао је Љајић, и подсетио да је до сада трговинска размена између централне Србије и КиМ била двострукоо већа него са Македонијом и Албанијом заједно.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести