Додељена средста за 34 удружења особа са инвалидитетом

БЕОГРАД: Влада Србије ове године из буџета је издвојила 266 милиона динара за 34 Савеза удружења особа са инвалидитетом, рекао је данас при потписивању уговора Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
djordjevich02
Фото: Танјуг (Видео)

За 2019. годину из буџета Србије издвојено је 270 милиона динара, али, објашњава Ђорђевић, анализом пријава Савезима удружења додељено је 266 милиона, а четири преостала милиона ће бити преусмерена на стални конкурс. 

"Политика Србије је боље, модерније и богатије друштво у којој особе са инвалидитетом са свим својим правима треба да уживају и да буду равноправни са свим грађанима наше земље", рекао је Ђорђевић.

Новина ове године, рекао је још министар, јесте да ће евиденција новца који буде распоређен бити доступна на сајту министарства, као и евиденција о томе колико је новца у прошлој години добило које удружење.

Један од разлога за увођење ове новине је што једно удружење у 2018. години није оправдало трошење средства, због чега је и санкционисано, а новац ће морати да врати у буџет.

"Ја инсистирам на транспарентности. Да се тачно зна на шта ће новац бити утрошен. Десило нам се да ово није испоштовано, што није коректно ни према нама, а ни према осталим удружењима", додаје министар. 

Он објашњава да удружење које није поднело извештај о томе на који начин је потрошило средства која су им додељена мора да врати новац.

"Уколико се оглушите о тај захтев биће обавештена буџетска инспекција и мораће да сносе последице ", рекао је Ђорђевић.

Ове године за особе са инвалидитетом издвојено 50 милиона више него лани, а у плану је да се за наредну годину издвоји бар још толико, закључује Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести