Додик: Антисрпска седница СБ УН

БАЊАЛУКА: Одржавање и обраћање бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића и Кристијана Шмита у Савету безбедности била је антисрпска седница, изјавио је данас српски члан Председништва Милорад Додик и истакао да то показује и чињеница да нису дозволили да се амбасадорима у СБ обрати председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.
milorad dodik, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Додик је рекао да је Тегелтија више рангиран од Џаферовића, који је у Њујорк отпутовао без сагласности Председништва БиХ, и да је свако друго тумачење погрешно.

Појаснио је да би Џаферовић био рангиран више од Тегелтије да је на седници Савета безбедности износио став Председништва.

"С обзиром на то да Председништво није одлучило о томе, сам члан Председништва није изнад председавајућег Савета министара", јасан је Додик.

Нагласио је да је на јучерашњој седници Савета безбедности поновљено оно што се могло видети и претходних деценија, а то је да постоји само један кривац и да је он само на српској страни.

"Ту није само злоупотреба Џаферовића већ и оних који су то допустили, а није учињено да се очува било каква координација у оквиру институција БиХ", казао је Додик.

Навео је да сила и ароганција која се види у Савету безбедности показује да су неки на страни, како каже, муслимана.

"Ми морамо да признано да су данас неке од важних западних земаља искључиво на страни муслиманске концепције о стварању унитарне земље", казао је Додик, пренела је РТРС.

Указао је да Странка демократске акције Бакира Изетбеговића једина у свом програму има антидејтоснка обележја, да се укину ентитети и да се гради грађанска држава.

"То није дејтонска структура и као таква не може да прође. Та структура не може да прође без обзира на покушаје да легализују Кристијана Шмита. Без обзира што се он тамо појавио, он и даље није високи представник већ само бивши немачки дипломата", поновио је Додик.

Истакао је да је и Шмит у Савету безбедности изнео много неистина, те да је говорница у СБ УН јуче злоупотребљена.

Коментаришући Шмитову изјаву да постоји опасност да Српска формира војску, Додик је рекао да и Шмит зна да је то сасвим легитиман посао.

"Уставом БиХ и Анексом 1 Дејтонског споразума предвиђена је формација која се зове Војска Републике Српске. Предвиђено је и речено да Оружане снаге једног ентитета не смеју да пређу на простор другог ентитета. То пише у Анексу који су потписале и гарантују САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Русија и друге земље", навео је Додик.

Без обзира на то, казао је, ако Српска помене да иде у овај процес онда кажу да је то изазивање рата.

"Каквог рата? То је борба за Устав", навео је српски члан Председништва БиХ.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести